Deviza aleasa de un stat si semnificatia ei

1x punct

categorie: Istorie

nota: 7.56

nivel: Liceu

Deviza este o expresie sau o propoziție scurtă simbolică. Ea descrie motivațiile sau intențiile unui individ, unui grup social, ale unei organizații care a ales-o pentru a sugera un ideal, ca regulă de conduită sau pentru a aminti un trecut glorios.

Ex: “Liberte, Egalite,Fraternite” (Franța).În timpul unei alte revoluții, cea de la 1848, generalului mason Giuseppe Gariba[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Deviza aleasa de un stat si semnificatia ei

Deviza este o expresie sau o propoziție scurtă simbolică. Ea descrie motivațiile sau intențiile unui individ, unui grup social, ale unei organizații care a ales-o pentru a sugera un ideal, ca regulă de conduită sau pentru a aminti un trecut glorios.

Ex: “Liberte, Egalite,Fraternite” (Franța).În timpul unei alte revoluții, cea de la 1848, generalului mason Giuseppe Garibaldi i-a fost reamintit de către șefii săi secreți sensul acestei devize: „Libertatea înseamnă independență fără limite, sustragerea noastră față de orice autoritate, nerecunoașterea niciunei voințe, nici a unui Rege, nici a unui Papă, nici măcar a lui Dumnezeu.

Independența totală față de cer și față de pământ. Emancipare! Cu această pârghie vom distruge religia și legătura omului cu Dumnezeu. Egalitatea înseamnă expropiere, abolirea dreptului ereditar, echilibrul salariilor. Cu ajutorul acestei pârghii și speculând lăcomia umană vom face să dispară aristocrația. Fraternitate înseamnă fraternitate în interiorul frăției francmasonice pentru a constitui un stat în Stat prin mijloace independente și necunoscute Statului, un stat superior Statului și un stat contra Statului.”

Iată că au trecut mai bine de 200 de ani și modelul masonic instaurat în Franța și apoi răspândit în întreaga lume nu a reușit să aducă omenirii nici libertatea, nici egalitatea și nici fraternitatea, ci revoluții sângeroase, crime cumplite, masacre și războaie, sărăcie pentru marea majoritatea, putere și bani centralizate doar în mâna câtorva. Adică nu a schimbat nimic.

Aristocrația, omorâtă pentru că era considerată sursa tuturor relelor a fost înlocuită cu o nouă clasă socială – burghezia – ahtiată după putere, onoruri și bani, alcătuită în principal din comercianți, negustori și bancheri.

„Ciudat deznodământ. Revoluția, realizată chipurile în numele egalității i-a îmbogățit și mai mult pe cei bogați și i-a sărăcit și mai mult pe cei săraci”, scrie René Sédillot în „Costul revoluției franceze, adevăruri și legende”.

Devizele nu mai sunt la modă, latina, atât de potrivită pentru acestea, în concentrarea ei plină de înțelesuri, a murit, colegialitatea și moralitatea sunt tot mai precare, adevărul se pierde într-o mare de minciuni, iar rațiunea, Grundul, temelia lumii încep să se surpe. Rămân universitățile care să-și apere, cum pot, idealurile și devizele.

Pentru țara noastră deviza potrivită cred că ar fi “Dreptate și Egalitate”. Lumea are nevoie de dreptate, să fim cu toții egali, pentru că unii au prea mult și de cele mai multe ori pe nemerit, iar alții prea puțin, munca lor nefiind suficient de apreciată.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.