Determinismul sinuciderii

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In clinica psihiatrica s-a incearcat chiar o cuantificare a acestei conduite. Se vorbeste despre: idei de sinucidere, amenintari cu sinuciderea, veleitati de sinucidere (zgarieturi, ingestie de substante putin nocive sau in cantitate prea mica), tentative de sinucidere.
Sinuciderea este actul de autodistrugere globala, de suprimare brusca a propriei vieti, in mod intentionat, voit, constien[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Determinismul sinuciderii

In clinica psihiatrica s-a incearcat chiar o cuantificare a acestei conduite. Se vorbeste despre: idei de sinucidere, amenintari cu sinuciderea, veleitati de sinucidere (zgarieturi, ingestie de substante putin nocive sau in cantitate prea mica), tentative de sinucidere.
Sinuciderea este actul de autodistrugere globala, de suprimare brusca a propriei vieti, in mod intentionat, voit, constient si privind moartea ca un sfarsit total. Accasta definitie ridica inca de la inceput problema fundamentala a determinismului sinuciderii.

Este vorba despre un psihic normal sau patologic? Exista o tendinta puternica de admitere ca trairea psihotica de cea mai mare intensitate (chiar numai afectiva) permite acesta actiune deosebit de grava.
Teza lui Esquirol, aparata de Dalmas, conform careia toate sinuciderile sunt intotdeauna consecinta unei boli psihice s-a bucurat de o apreciere extrem de favorabila intr-o anumita perioada. Dar vine in contradictie cu foarte multe situatii mai greu incadrabile in limitele definitiei. Sinuciderile etice, (eroice) pot fi astfel catalogate drept sinucideri false.

Comportamentul suicidar adevarat este un act in care insul isi doreste "moarte pentru moarte"- H.E.Y. Chiar si sinuciderile eutanasice sunt false din acest punct de vedere, ele vizand scopul de a scapa de torturi, sau, in multe boli incurabile, de dureri.
Sinuciderile "adevarate" reprezinta oricum cel mai grav act autoagresiv. Se poate defini etimologic ca "omorul de sine".
In 1980, E.S. Schneidman formuleaza o definitie operational psihologica de mare conciziune si claritate. Suicidul este un act uman de incetare din viata cu intentie proprie.

Ni se pare mai greu sa fim de acord cu acelasi autor care formula o dilema mai mult decat originala, daca acest act fatal este pretul civilizatiei sau pretul vietii. Aceasta, pentru ca frecventa impresionanta a sinuciderilor in antichitate releva din plin caracterul transtemporal al actiunii suicidare. In perioada primilor crestini, se ajunsese la acel "inveninat" cadou trimis de imparat si anturajul sau sub forma unui pumnal. Iar destinatarul, constient de adevarata semnificatie a gestului celor pe care ii nemultumise, se sinucidea cu o usurinta incredibila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.