Determinism si predictibilitate

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Liceu

Geneza teoriei haosului este complicata, dar cuprinde momente de varf care au schimbat perspectiva de abordare a fenomenelor, atat sub aspect matematic, cat mai ales sub aspect al interpretarilor, bazate pe modele dinamice, in cadrul carora, influenta conditiilor initiale este esentiala(uneori ducand la asa numite conditii "catastrofice").

Determinismul este convingerea filosofi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Determinism si predictibilitate

Geneza teoriei haosului este complicata, dar cuprinde momente de varf care au schimbat perspectiva de abordare a fenomenelor, atat sub aspect matematic, cat mai ales sub aspect al interpretarilor, bazate pe modele dinamice, in cadrul carora, influenta conditiilor initiale este esentiala(uneori ducand la asa numite conditii "catastrofice").

Determinismul este convingerea filosofilor materialisti ai Antichitatii dupa care orice eveniment sau actiune este rezultatul inevitabil al unor cauze (evenimente sau actiuni) anterioare temporal. Cunoasterea ansamblului cauzal permite astfel o descriere completa si exacta a evolutiei sistemului (care functioneaza dupa legi cunoscute) atat in viitor cat si in trecut.

2. Conditii initiale.
Stiinta moderna, asa cum s-a fundamentat dupa perioada Renasterii, se bazeaza pe ideea ca legile lumii materiale pot fi intelese si aplicate doar daca proprietatile fizice sunt descrise in termeni cantitativi - orice proprietate este asociata unei marimi masurabile descrisa printr-o cantitate numeric exprimata.

Legile lui Newton sunt legi dinamice - ele descriu relatii intre valori numerice rezultate prin masuratori efectuate la un moment dat cu valori ale acelorasi marimi, dar la alte momente.In contextual legilor newtoniene, care au caracter determinist, este evident ca la aceleasi conditii initiale date, vor corespunde aceleasi evolutii descrise prin sistemul de ecuatii care se asociaza.

Astfel, efectele care apar in urma unor interactiuni ce se manifesta dupa o anumita lege sunt perfect previzibile, cu conditia cunoasterii situatiei de la un anumit moment. Evolutia in timp (atat din trecut cat si spre viitor) a unui sitem fizic este perfect previzibila, din punct de vedere clasic.

3. Masuratori si incertitudine.
O regula care se aplica in domeniul stiintei experimentale este aceea ca orice rezultat al unei masuratori include intr-un anumit grad o incertitudine asupra valorii masurate - cert este doar ca la orice masurare este posibil sa apara erori.In cazul unui anumit protocol de masurare , putem intr-adevar, sa aducem precizia la un nivel acceptabil folosind instrumente mai perfectionate, dar erorile , oricat de mici, vor exista - chiar si daca numai teoretic.

Important este sa subliniem ca incertitudinea privind rezultatul aplicarii legilor dinamicii newtoniene nu apare din cauza unor factori cu caracter aleator care ar interveni in ecuatiile miscarilor.Caracterul legilor dinamice fiind determinist doar imprecizia masurarii conditiilor initiale poate afecta precizia rezultatelor obtinute prin aplicarea lor.

In mecanica cuantica, chiar si rezultatul unei masuratori a unui sistem nu este determinist, ci este caracterizat printr-o distributie de probabilitate, in care cu cat este mai mare deviatia standard, cu atat mai multa "incertitudine" se va putea spune ca respectiva caracteristica este pentru acel sistem.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.