Determinarea lungimi fibrelor de bumbac . Metode si aparate

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.75

nivel: Facultate

Bumbacul este o fibra vegetala ce provine din fructele (capsulele) plantei de bumbac. Sunt fibre celulozice cu un continut de 96,13% celuloza pe langa care se mai afla substante pectice 1,92 %, substante proteice 0,87%, ceruri si grasimi 0,63%, si continut mineral 0,45%.
Continutul de celuloza confera fibrelor de bumbac suplete si rezistenta, elasticitate, capacitate de finisare si propriet[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Determinarea lungimi fibrelor de bumbac . Metode si aparate

Bumbacul este o fibra vegetala ce provine din fructele (capsulele) plantei de bumbac. Sunt fibre celulozice cu un continut de 96,13% celuloza pe langa care se mai afla substante pectice 1,92 %, substante proteice 0,87%, ceruri si grasimi 0,63%, si continut mineral 0,45%.
Continutul de celuloza confera fibrelor de bumbac suplete si rezistenta, elasticitate, capacitate de finisare si proprietati chimice specifice.

Fibrele de bumbac au culoarea alba sau alb-galbuie, un luciu redus si densitatea de 1,48 ... 1,52 g/cm3.Maturitatea sau gredul de coacere conditioneaza obtinerea unor fibre debumbac cu conditii de calitate superioara, intrucat fibrele necoapte, nematurizate,sunt slabe, inapte pentru filare si nu pot fi vopsite in conditii optime.

Gradul de coacere se poate stabili dupa mai multe criterii, si anume:-dupa lumen-dupa grosimea peretilor-dupa procentul de celuloza si afinitate fata de coloranti-dupa numarul rasiciturilor fibrei-dupa posibilitatea de mercerizarePrin maturizarea fibrei, peretele secundar se ingroasa, iar lumenul devine totmai ingust;maturitatea definindu-se ca fiind raportul dintre latimea bumbacului sigrosimea peretelui.

Metode de determinare:Maturitatea bumbacului se poate determina prin mai multe metode, dintrecare cele mai importante sunt:a)stabilirea raportuli dintre grosimea lumenului si grosimea medie a peretilorb)prin lumina polarizatac)compararea cu mostrele etalond)a) Aceasta metoda este o metoda precisa si se bazeaza pe stabilirea raportuli dintregrosimea canalului si a peretilor cu relatia:

unde:C- grosimea lumenului P1 grosimea unui perete P2 grosimea peretului opusb) A doua metoda se bazeaza pe birefringenta fibrelor de bumbac, adica pecapacitatea acestora de a rasfrange planul luminii polarizate, cu atat mai mult cucat sunt mai mature.c)Ultima metoda este cea de comparare cu mostrele etalon.Dupa gradul dematuritate, fibrele au fost grupate conventional in 11 clase(modele).Fiecarei clase Is-a atribuit un anumit coefficient de maturitate, si anume: 5,0; 4,5; 4,0; 3,5; 3,0; 2,5;2,0; 1,5; 1,0; 0,5; 0,0

Metodele obiective De apreciere a uniformitatii firelor presupun masurarea diametrului, a sectiunii, a rezistentei si a alungirii la rupere a acestora si stabilirea variatiilor dintre valorile acestor indicatori. Neuniformitatea se exprima fie direct, in % de neregularitate, fie grafic si dupa analiza si interpretarea rezultatelor se calculeaza procentul de neregularitate.

Metoda subiectiva presupune infasurarea unui fir de o anumita lungime, pe o placa de contrast (in cazul unui fir alb, placa este de culoare neagra), de forma dreptunghiulara, astfel ca spirele firului sa fie dispuse in mod regulat, la anumite intervale. In acest mod, firele pot fi observate cu ochiul liber, identificate defectele si comparate cu anumite etaloane fotografice, in care, in functie de numarul si de dimensiunea defectelor, firele sunt clasificate in 4 clase de calitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.