Determinarea decalajului regional dintre judetele Buzau si Prahova

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Zona montana , constituita din roci dure, prezinta fisuri care faciliteaza circulatia apei. Ca urmare , izvoarele sunt numeroase si cu debit mare. De mentionat aici izvoarele minerale, care contin H2S, cum sunt cele de la Siriu, Lopatari, Nehoiu si Fisici.
Zona subcarpatica se imaprte in doua sectoare. Cel situate la vest de Slanic este caracterizat printr-o circulatie rapida, dar la adanci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Determinarea decalajului regional dintre judetele Buzau si Prahova

Zona montana , constituita din roci dure, prezinta fisuri care faciliteaza circulatia apei. Ca urmare , izvoarele sunt numeroase si cu debit mare. De mentionat aici izvoarele minerale, care contin H2S, cum sunt cele de la Siriu, Lopatari, Nehoiu si Fisici.
Zona subcarpatica se imaprte in doua sectoare. Cel situate la vest de Slanic este caracterizat printr-o circulatie rapida, dar la adancime, si o mineralizare accentuate a izvoarelor, ca urmare a prezentei sari si a gipsului. Astfel se explica existenta a numeroase izvoare clorosodice , cum ar fi cele de la Mledic, Gavanele si din Valea Muratoarei.

In sectorul din estul Slanicului apa este prezenta atat la mica adancime, pe vai, cat si la mare adancime, pe interfluvii. Mineralizarea izvoarelor este minima.
Zona de campie detine cantitati mari de ape subterane, in panze mai groase spre zona de contact cu Subcarpatii. Din punct de vedere al mineralizarii, acestea se incadreaza in tipul hidrochimid bicarbonate, cu o mineralizare totala de 0,650gr/kg.
2. Apele curgatoare

Principala apa curgatoare este raul Buzau. Suprafata bazinului sau este de 5505 km2, lungimea de 325 km, cu un debit mediu de 25,2mc/sec la statia Banita. Izvoraste de pe partea estica a Muntilr Ciucas. In sectorul montan primeste de pe partea stanga urmatorii afluenti principali: Zabratau, Hartagu, Casoca, Basca Roziliei (formata, la randul sau, din Basca Mare si Basca Mica), iar pe partea dreapta, Valea Neagra, Siriu, Nehoiu. In sectorul subcarpatic viteza apei scade , valea se largeste si forta de transport se diminueaza treptat, in special in depresiunile Patarlagele-Cislau si Parscov-Berca.

Principalii afluenti din zona sunt Basca Chiojului si Niscovul, pe dreapta, iar pe partea stanga Sibiciul, Balaneasa, Saratelulu, Muratoarea, Paclele si Slanicul.In sectorul de campie raul Buzau, care se varsa in Siret, incepe sa-si fixeze cursul pe o singura albie, viteza de curgere scade, transportul se diminueaza, formand meander. In acesta zona are afluenti putini si cu un debit neinsemnat. Principalul afluent este Calnaul. Se remarca, asa cum aratam mai sus, prezenta limanelor fluviatile si a buzoienelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.