Determinarea convergentei unei lentile

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.96

nivel: Liceu

Presupunand constanta distanA"a dintre ecranul utilizat aei obiect se observa ca vor exista doua poziA"ii ale lentilei pentru care pe ecran se va forma o imagine clara dar numai pentru distanA"e intre ecran aei obiect mai mari de . Se potriveaete ecranul la o distanA"a suficient de mare faA"a de obiect, se aaeeaza intre el aei obiect lentila aei se deplaseaza aceasta pana se obA"ine pe ecran o i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Determinarea convergentei unei lentile

Presupunand constanta distanA"a dintre ecranul utilizat aei obiect se observa ca vor exista doua poziA"ii ale lentilei pentru care pe ecran se va forma o imagine clara dar numai pentru distanA"e intre ecran aei obiect mai mari de . Se potriveaete ecranul la o distanA"a suficient de mare faA"a de obiect, se aaeeaza intre el aei obiect lentila aei se deplaseaza aceasta pana se obA"ine pe ecran o imagine absolut clara a obiectului.

Se vor determina atat poziA"ia corespunzatoare imaginii marite cat aei cea corespunzatoare imaginii micaeorate ceea ce este posibil in cazul in care distanA"a dintre obiect aei imagine este de 4 ori mai mare decat distanA"a focala a lentilei. Se repeta masuratorile pentru diferite distanA"e intre obiect aei ecran.Prin sistemul optic considerat format din lentila divergenta de distanA"a necunoscuta aei lentila convergenta se va forma imaginea obiectului pe ecran.

Putand masura distanA"ele dintre obiect, lentile aei ecran vom putea determina mai intai de unde s-a format imaginea sursa pentru lentila convergenta iar apoi vom putea determina distanA"a focala a lentilei divergente.Se aaeeaza obiectul AB la distanA"a -x1 in stanga lentilei divergente, dupa care se aaeeaza lentila convergenta aei ecranul pe care il baleiem pana se obA"ine o imagine clara. In acest moment se masoara distanA"ele -x1 aei x2' respectiv d pe care le trecem in tabelul de mai jos.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.