Detentia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

[...] Imi aduc limpede aminte ca, inca de la primii mei pasi in viata aceasta, am fost mirat ca nu gasesc in ea nimic care sa ma izbeasca in chip cu totul deosebit, nimic extraordinar si, mai cu seama, nici un lucru care sa fi fost cu totul neasteptat pentru mine. Tot ce vedeam mi se parea de acum intrevazut in imaginatie, cand , pe drumul exilului, incercam sa-mi fac dinainte o idee despre ceea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Detentia

[...] Imi aduc limpede aminte ca, inca de la primii mei pasi in viata aceasta, am fost mirat ca nu gasesc in ea nimic care sa ma izbeasca in chip cu totul deosebit, nimic extraordinar si, mai cu seama, nici un lucru care sa fi fost cu totul neasteptat pentru mine. Tot ce vedeam mi se parea de acum intrevazut in imaginatie, cand , pe drumul exilului, incercam sa-mi fac dinainte o idee despre ceea ce ma astepta. Dar apoi, aproape fiecare pas imi era marcat de o multime de surprize bizare, de fapte monstruoase.

De-abia mai tarziu, dupa o destul de lunga sedere in ocna, am putut sa vad tot ce avea exclusiv si neasteptat aceasta existenta. Marturisesc ca aceasta mirare m-a urmarit de-a lungul intregii mele vieti de puscarias si ca niciodata nu m-am putut resemna s-o o simt."1
Surprizele la care se refera Dostoievski nu sunt altceva decat o lunga perioada de privatiuni fizice, de incercari psihice la care este supus detinutul politic pe perioada detentiei. In acest capitol voi prezenta cateva aspecte ale vietii de puscarias, 1 F. M. Dostoievski - Amintiri din casa mortilor, Edit. Humanitas, Buc., 1993, p.85 care sunt tot atatea mijloace de tortura de infrangere a vointei.

Detentia, prin duritatea gardienilor, prin conditiile primitive de viata, si mai ales prin durata ei era ultima etapa in modificarea personalitatii celor supusi acestor metode de represiune.
Tot ce se incepuse prin ancheta, prin proces este acum desavarsit prin foame, boli, frig, batai etc.

A. FOAMEA
"Foamea este instinctul primordial al vietii. N-am suferit de sete fiindca apa ni se dadea. Dar tortura foamei am suferit-o cincisprezece ani. Ea poate anula in om toate celelalte instincte vitale. Ea nu dispare decat odata cu moartea.[...] Hrana noastra alcatuita dintr-o zeama zilnica, de doua ori pe saptamana cate un sfert de paine si de cinci ori cate un turtoi, se reduce la, intre o mie si sase sute de calorii pe zi. Din asta rezulta o foame halucinanta."2

Himera unor pantagruelice festinuri ii ajuta pe detinuti sa evadeze din realitatea dureroasa in care se aflau. Era o refulare a foamei si atunci detinutii se refugiau in povestirea si enumerarea acestor retete. Povestiri gastronomice, povestiri despre restaurante faimoase romanesti si europene, intamplari cu mese opunente, cu mancaruri rafinate descrise amanuntit, umpleau timpul infometatilor care salivau de placere in amintirea unor evenimente culinare din trecutul indepartat cu care multi dintre nu se vor mai intalni niciodata.

In celulele cu indisponibili sau inapti de munca, ocupate in general de batrani, de bolnavi sau de cei inactivi din lipsa locurilor de munca, discutiile despre meniu erau mai lungi, cu comentarii si pronosticuri pentru a doua zi. "Povesteam cum se face branza de burduf si cascavalul, ca branza de burduf se dospeste, se framanta, se da prin masina si apoi se indeasa in burduf. Ca, cascavalul se lasa la dospit, apoi se opareste, se pune in tipare. Salivau toti, aveau pofta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.