Deteminarea coeficientului de frecare la aluncare

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.53

nivel: Facultate

Frecarea este fenomenul ce apare la contactul dintre doua corpuri datorita intrepatrunderii aspiritatilor si neregularitatilor microscopice ale corpurilor aflate in contact. Forta de frecare la alunecare are aceeasi directie cu directia de miscare si sens opus sensului vitezei cu care se deplaseaza corpurile.

Legea I a frecarii:Forta de frecare la alunecare dintre doua corpuri aflat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Deteminarea coeficientului de frecare la aluncare

Frecarea este fenomenul ce apare la contactul dintre doua corpuri datorita intrepatrunderii aspiritatilor si neregularitatilor microscopice ale corpurilor aflate in contact. Forta de frecare la alunecare are aceeasi directie cu directia de miscare si sens opus sensului vitezei cu care se deplaseaza corpurile.

Legea I a frecarii:Forta de frecare la alunecare dintre doua corpuri aflate nu depinde de aria suprafetei corpurilor aflate in contact,ci doar de natura materialelor suprafetelor aflate in contact.
Legea a II-a a frecarii :Forta de frecare la alunecare este direct proportionala cu normala la suprafata de contact :

u este o constanta numita coeficient de frecare la alunecare ;depinde de natura materialului si este adimensionala. Greutatea este forta cu care orice corp este atras de Pamant. G=m•g
-are directia razei Pamantului,sensul spre centrul Pamantului,iar modulul G=m•g, g=9,81 m/s2 la suprafata Pamantului.

Reactiunea planului(N)

N este forta cu care planul actioneazza asupra corpului si se numeste reactiune sau normala la plan. Greutatea si normala sunt exemple de actiune si reactiune. Tensiunea in fir(T) este o forta ce se exercita in anumite fire ce fac legatura intre corpuri.Aceasta forta are directia firului ,iar sensul de la punctul de legatura spre mijlocul firului. Firul ideal este acel fir inextensibil si cu masa neglijabila.

4.Modul de lucru -Etapele urmate in timpul masuratorilor,reprezentare grafica,culegerea datelor experimentale si notarea lor in tabel;

a.Etape:

se montează dispozitivul experimental;
se aseaza pe cârligul pentru greutati crestate,discuri, pana când mișcarea devine uniforma;
se trec in tabel datele pentru M,respectiv m;

se calculeaza u conform principiului al doilea al dimamicii(F=m•a);
se calculeaza u , Δ u, Δ u ;
scrierea erorilor intalnite in timpul calculelor sau in timpul culegerii datelor.

6.Concluzii

Daca mișcarea sistemului corpului si a maselor marcate (m,M) este uniforma,putem constata ca tensiunea in fir (T) este mereu egala cu greutatea maselor marcate(Mg sau mg). Coeficientul de frecare de alunecare (u) este constant, fiind egal cu raportul dintre masa discurilor metalice(m) si masa corpului din lemn(M).

Putem observa ca u depinde de natura materialului;la lemn-lemn valoarea lui u este mai mica deoarece miscarea rectilinie uniforma este mai mica,la lemn-metal valoarea lui u este mai mare ca cea a lui u de la lemn-lemn deoarece miscarea rectilie uniforma este mai mare,dar mai mica decat la lemn-cauciuc unde miscarea rectilinie uniforma este mai mare datorita materialului din care este confectionat corpul.

Se poate afirma ca masa corpului mai mic (m) poate deplasa corpul cu masa mai mare (M) datorita scripetrlui fix si a pozitiei corpului mic care atarna,tragandu-l pe cel mare in jos. O alta afirmatie este ca coeficientul de frecare la alunecare (u) este,conform legii a doua a frecarii,adimensional,deoarece nu are unitate de masura.


7.Erori

Erori accidentale: datorate deplasasii accidentale a pieselor aparatelor in timpul masuratorilor ;
Erori personale: datorate lipsei de deprindere si de dexteritate a experimentatorului.
Erori de rotunjire:apar atunci cand in calcule intervin numere cu multe zecimale.

-calcularea lui u, u, Δ u , Δ u
-valoarea acceleratiei gravitationale (g =9,81 m/s2 ,iar noi am luat cu valoarea g = 10 m/s2 ).

Erori sistematice:se produse in decursul determinarilor datorita imperfectiunii aparatelor,in acest caz a planului drept (masa) care nu este perfect dreapta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.