Desteapta-te, romane! - apartenenta la specia literara

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.72

nivel: Gimnaziu

Opera literară Deșteaptă-te, române este scrisă de Andrei Mureșanu, cunoscut poet pașoptist.Inițial poezia se intitula Un răsunet și a fost imnul revoluției de la 1848,titlul schimbându-se ulterior când s-a și pus pe melodia lui Anton Pann ,cu ocazia Marii Uniri de la 1918. Imnul este specia genului liric în versuri ,în care se preamărește patria,eroii,evenimentele de importanță națională și ale c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Desteapta-te, romane! - apartenenta la specia literara

Opera literară Deșteaptă-te, române este scrisă de Andrei Mureșanu, cunoscut poet pașoptist.Inițial poezia se intitula Un răsunet și a fost imnul revoluției de la 1848,titlul schimbându-se ulterior când s-a și pus pe melodia lui Anton Pann ,cu ocazia Marii Uniri de la 1918. Imnul este specia genului liric în versuri ,în care se preamărește patria,eroii,evenimentele de importanță națională și ale cărui versuri sunt puse ,de obicei,pe muzică.

Fiind un imn națonal este o expresie a unității de gândire și voință a unui popor,devenind o operă simbolică,repetabilă în momente solemne. Fiind o operă lirică,imnul transmite gândurile,sentimentele și ideile în mod direct,prin confesiunea eului liric și prin intermediul figurilor de stil. Titlul operei transmite un îndemn hotărât la luptă împotriva tiraniei și a tuturor dușmanilor țării,prin prezența verbului la imperativ urmat de un substantiv în vocativ.

Prima strofă reia titlul poeziei,întărind ,astfel,ideea de deșteptare a națiunii îndemnându-i la eliberare națională,la luptă pentru o soartă mai bună pe toți românii:”Deșteaptă-te române,din somnul cel de moarte,/În care te-adânciră barbarii de tirani!”. Și în strofa a doua îndemnul la croirea unui destin mai bun reapare, întărit de argumentul mândriei dată de faima strămoșilor poporului.”Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume,/Triumfător în lupte,un nume de Traian./”

Următoarele strofe prezintă vitejia românilor de pretutindeni și de toate vârstele”Bătrâni,bărbați,juni,tineri,din munți și din câmpii.”Invocația retorică:”Priviți mărețe umbre...”,readuce în conștiința nemului personalități istorice precum „Mihai,Ștefan,Corvine”,simboluri ale celor trei provincii românești.Ideea unirii celor trei principate este sugerată de versurile”Dar noi pătrunși la suflet de sânta libertate,/Jurăm că vom da mâna,să fim pururea frați!”.Strofele următoare creionează metaforic imaginea patriei ca fiind „o mamă vaduvită”,care pretinde de la fiii săi „o mâna de ajutor”.

Românii jură să nu mai îndure niciodată tirania nimanui,,, fiindcă au îndurat suficient „iataganul barbarei Semilune”,dar și despotismul „Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm” Ultimele strofe transmit un puternic îndemn de tipul„acum ori niciodată”.Poporul trebuie să se unească-n cuget și-n simțiri,pentru a face cunoscut în întreaga lume că teritoriul țării este furat prin intrigi politice.

De aceea toți trebuie să dea dovadă de sacrificiul suprem”Murim mai bine-n luptă,cu glorie deplină,/Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost pământ!”/.Însuflețiți de ideea libertății și cu convingerea că „oastea e creștină”,curajul românilor va aduce eliberarea și unitatea naționala. Trasăturile definitorii ale națiunii sunt curajul,setea de libertate și demnitate națională,spiritul de sacrificiu,dragostea de neam și țară.

De-a lungul celor unsprezece strofe poezia este străbătută de un ton solemn,retoric,sugerând datoria românilor față de propria țară. Deoarece poezia transmite ,în mod direct,gândurile ,sentimentele și ideile autorului prin intermediul eului liric și al figurilor de stil,conținând un îndemn imperativ la lupta pentru eliberare și unitate națională ,putem concluziona că opera Deșteaptă?-te, române este o operă lirică și implicit un inm.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.