Despre violenta,violenta in familie si rolul familiei

1x punct

categorie: Religie

nota: 7.40

nivel: Liceu

Din punct de vedere istoric consider că această manifestare generalizată își are punctul de plecare încă din momentul săvârșirii crimei biblice a urmașilor protopărinților Adam și Eva-Cain răzbunându- se asupra fratelui său Abel, omorându- l. În această conjuunctură poate fi invocat și păcatul primordial- mândria cât și păcatul mâniei. Mânia este o dorință aprinsă, prin care cel mâniat caută să[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre violenta,violenta in familie si rolul familiei

Din punct de vedere istoric consider că această manifestare generalizată își are punctul de plecare încă din momentul săvârșirii crimei biblice a urmașilor protopărinților Adam și Eva-Cain răzbunându- se asupra fratelui său Abel, omorându- l. În această conjuunctură poate fi invocat și păcatul primordial- mândria cât și păcatul mâniei. Mânia este o dorință aprinsă, prin care cel mâniat caută să- și răzbune nereușita asupra celui ce l- a întristat sau a nemulțumirii răzvrătite.

Deplasându- mă cu ajutorul și puterea imaginației și alcătuind o buclă în timpul uman măsurabil-cronos- sunt ferm convins că «urmașii lui Cain» sunt cei ce promovează ideea unei societăți bazate pe principiul violenței și a impunerii în orice modalitate sau mijloace. Sintagma lumii antice « Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte» este revalorizată. În această conjunctură ei apelează la o altă fațetă a fenomenului violenței ce este promovată din epoci istorice la grad de...artă a ...dialogului, diplomației. Mecanismul este ușor de sesizat: violența verbală, gestuală o vor precede pe cea comportamentală. Cu alte cuvinte, arta diplomației se întrebuințează de anumite stereotipii declanșând ura socială și poate și cea mai gravă formă ce alimentează factorii de risc în declanșarea unui conflinct – ura inter-etnică.

Lideri mondiali ce- și arogă drepturi de iluminați mediatori,«făcători de pace» și organizațiile politico-economice mondiale maschează violența sub ideea nobilă a «luptei împotriva intoleranței, pauperității și a terorismului.» Astfel, într- un registru mult mai fin, confruntarea ideilor se duce și pe un climat social guvernat de tendința de mondializare, uniformizare a valorilor. Din propriul meu punct de vedere se încalcă multe din legile firești, unanim recunoscute de toate culturile și civilizațiile actuale.Gândurile meschine și interesele economice ale marilor forțe ce dictează sunt subtil introduse de o politică promovată pentru prima oară în istorie de către Iluminism- «Liberté,egalité,fraternité» într- un ambalaj extrem de atractiv al principiilor «democrației».
Și cum să nu observați și dumneavoastră că în acest început de mileniu, un om puternic, credibil și de succes e acela ce posedă pe lângă capital material și o pseudo- calitate- temperament vulcanic, ardent în susținerea unor așa- zise proiecte sau a promovării Eu-lui persona, indiferernt de situație. Astfel, omul mileniului trei trebuie să- și însușească și să- și «îmbogățească» caracterul atât la nivel înalt cât și în viața cotidiană...

În actualul context consider că această manifestare a acestor impulsuri nervoase sau a unor forme hibride- lipsa de stăpânire în limbajul verbal sau comportamental constituie baza unei realități a unei societăți definite de maxima latină adaptată:« Dezbină, urăște și stăpânește!»
Aceasta are rezonanță în trecutul nu foarte îndepărtat al confruntărilor și a atrocitaților mondiale ale secolului trecut cât și în ideologiile regimurilor extremiste toltalitare ce au «moștenit» și promovat cu fervoare lupta omului contra omului și implicit contra lui Dumnezeu.

Dintr- un alt punct de vedere, violența este posibilă în special prin experimentarea unor stări sufletești aparte...pervertite. O parte însemnată a «Noii Ordini» mondiale nu mai are puterea de a conștientiza noțiunea de rațiune și își motivează acțiunile, fiind conduși fie de interese materiale fie de propria dorință de a se răzbuna. De cele mai multe ori, din nefericire,instituțiile și factorii determinanți în luarea deciziilor au insrumentul adecvat,acea putere de a se folosi ca mijloc de impunere a «Noii Ordini» într- o formă derivată a violenței:embargo- ul comercial internațional. Totodată au «privilegiul» de a impune într- un mod arbitrar seturi de norme și legi ce încurajează pe de o parte nemulțumirea generală și o anumită stare de violență interiorizată,mocnită a unor populații neavansate economic sau tehnologic.

În detrimentul unei (re)concilieri ce poate aminti «întoarcerea spre Dumnezeu» bazat pe duhul blândeței, marile organizații militare mondiale confirmă răsturnarea ierarhică a valorilor instaurând pe Terra o stare de permanentă crispare și nemulțumire.
Așa cum apa mării separă nisipul de scoici și de vegetațiea existentă prin acțiunea flxului și refluxului, înțelepciunea, dragostea și blândețea nu au nimic în comun și se delimitează de ură, credulitate și violență în special. Rezultă prin reducerea la unitate o interogație cu o întrebare dublă: Oare acțiunea necugetată are întotdeauna ca o rezolvare în a fi violent? Și se poate găsi vreo justificare...?
Altfel tot ceea ce am încercat a creiona în puține gânduri nu reprezintă decât un punct de vedere subiectiv. Dar nici nu sunt departe de literatura science-fiction deoarece se pot găsi corespondențe palpabile în realitatea imediat apropiată deoarece omul modern, ultra-tehnologizat se depărtează de glasul propriei sale conștiințe.În cazul dat în care omul nu vrea și contestă prezența Ființei Divine, Creatoare tot prin modelul inițial violent încearcă nu numai a O renega ci mai mult a O substitui prin diverse moduri, științe sau moduri.

« Fiți înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii» poate constitui un îndemn peste timpuri adresat de Divinitate umanității violent(at)e. Întoarcerea spre și către Dumnezeu și totodată recunoașterea Sa constituie antidotul, tot cum un balsam se aplică peste o rană curățind- o și având forța unei vindecări. Primul pas îl constituie apropierea și mărturisirea că Dumnezeu există și astfel are loc minunea reîntâlnirea omului cu Cel ce l-a creat.
Totodată am certitudinea că eliminarea violenței se poate ameliora și cu promovarea unei atitudini nobile, filantropice, de ajutorare a semenilor aflați în impas. Pot motiva aceasta deoarece acest dar a fost înmagazinat în fiecare dintre noi. A realiza și a dori Binele dezinteresat este o virtute ce calmează, liniștește și apropie sufletele indiferent de cultură, vârstă sau rasă. Desigur fără a exagera tradiția ortodoxă admite rugăciunea, binecuvântarea și iubirea (credința, nădejdea și dragostea) ca mijloace, adevărate arme spirituale împotriva tuturor încercărilor, exagerărilor și patimilor...

În finalul acestor gânduri, din moștenirea cuvântului Evangheliei- «cuvinte ale Vieții veșnice» ce nu trebuie considerate drept o simplă informație ci o mărturie eternă, implacabilă edificator este cuvântul Mântuitorului Hristos: « Fericiți cei blânzi că aceia se vor mângâia»( Ev Matei 5.7)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.