Despre violenta

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.36

nivel: Facultate

Citesti despre tine insuti si afli ca n-ai nici o valoare, ca esti artificios si manierist, plagiator, guAZsat si, in extremis, ca ai omorit-o pe maica-ta. Simti ca niAZmic din ceea ce scrie acolo nu este informatie, ca totul e un fel de montare a unui grup impotriva ta. Textul injuAZrios nu e scris nici doar pentru cititori, nici doar pentru tine (desi se spera sa-l citesti si sa iti primesti inj[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre violenta

Citesti despre tine insuti si afli ca n-ai nici o valoare, ca esti artificios si manierist, plagiator, guAZsat si, in extremis, ca ai omorit-o pe maica-ta. Simti ca niAZmic din ceea ce scrie acolo nu este informatie, ca totul e un fel de montare a unui grup impotriva ta. Textul injuAZrios nu e scris nici doar pentru cititori, nici doar pentru tine (desi se spera sa-l citesti si sa iti primesti injectia de venin), ci mai ales pentru cei ce gindesc la fel ca autorul cronicii sau al notitei, pentru alimentarea retelei de zvoAZnuri si a opiniei negative despre tine.

Fiecare "impunsaAZtura" din reviste revigoreaza valul de resentiment al adAZversarilor tai, ii uneste, le da solidaritate de grup, ii face vizibili ca oponenti ai tai, pe ei, care nu pot fi vizibili altAZfel. Agresivitatea este astazi, in lumea noastra literara, maAZrea sansa a celor carora literatura nu le-a dat nici o sansa. Marturisesc ca nu pot fi impasibil la acest gen de vioAZlenta, ca sint vulnerabil la ea, ca ma doare orice atac al celor care altadata mi-au fost prieteni (ceilalti nu ma inAZtereseaza). Ma protejez de ani de zile cum pot: nu mai ciAZtesc presa literara si nu mai apar in medii literare.

Dar in ultima vreme nu ma mai pot proteja. Amicii se-nghesuie sa-mi semnaleze atacurile din presa: "Vezi ca te-njura unul nu stiu unde"... Nu sint paranoic. Ce mi se-ntimpla mie se intimpla si altora, tuturor poate. Stiu ca, totusi, eu sint mai vulnerabil decit altii, pentru ca sint complet singur. Pentru ca nu exista nimeni care sa-mi ia apararea. PenAZtru ca nu pot, la rindul meu (chiar dac-as vrea), sa riposAZtez. Ar trebui sa fiu mindru ca se loveste atit in mine, dar nu sint.

Nu simt decit aceeasi teama si oroare in fata vio-lentei -- care aici, in literatura, este complet inutila, caci nimeni nu te poate distruge aici, in afara de tine insuti. Intre violenta strazii si violenta literara exista, fireste, o legatura. Ele s-au intensificat pentru ca viata nationaAZla s-a intors la matca ei de primitivism balcanic, dupa un firav efort de civilizare. Am esuat in a deveni europeni, probabil pentru ca nu sintem europeni. O trauma natioAZnala a intensificat nenumarate traume individuale. FiindAZca rautatea este intotdeauna efectul unei rani interioare.

Cel care face raul deliberat este cel care a suferit in trecut raul. Este cel ulcerat in permanenta de un rau interior, de nevindecat. Raul facut altuia exprima furia celui ce se crede -- si de multe ori chiar este -- prejudiciat. SupaAZrat pe viata (care nu-i da, ca altora, Mercedesuri, femei si parai), unul baga cutitul in tine pe strada. Suparat pe viata (care nu i-a dat, ca altora, puterea de a scrie bine, faiAZma si autoritate), altul te omoara in efigie prin reviste. Stiu ca adversarii mei sufera din cauza mea mult mai mult decit ma pot face ei sa sufar. Si nu sint deloc fericit pentru asta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.