Despre tuberculoza

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Aproximativ 5-10% din persoanele care nu au HIV, dar sunt infectate cu tuberculoza dezvolta forma activa a bolii in timpul vietii. In contrast, 30% din persoanele infectate cu HIV si tuberculoza dezvolta forma activa a bolii. Tuberculoza poate afecta orice parte a organismului, dar mai frecvent plamanii (cunoscuta drept tuberculoza pulmonara).TBC extrapulmonara este cea care se dezvolta in afara p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre tuberculoza

Aproximativ 5-10% din persoanele care nu au HIV, dar sunt infectate cu tuberculoza dezvolta forma activa a bolii in timpul vietii. In contrast, 30% din persoanele infectate cu HIV si tuberculoza dezvolta forma activa a bolii. Tuberculoza poate afecta orice parte a organismului, dar mai frecvent plamanii (cunoscuta drept tuberculoza pulmonara).TBC extrapulmonara este cea care se dezvolta in afara plamanilor. TBC extrapulmonara poate coexista cu TBC pulmonara.

Semnele si simptomele generale includ febra, frisoane, transpiratii in timpul somnului, pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate si letargie.Mai poate fi observata si deformarea semnificativa a degetelor.Cauza principala a tuberculozei este Mycobacterium tuberculosis, un bacil aerob, imobil. Multe dintre caracteristicile clinice unice ale acestui agent patogen sunt cauzate de continutul lipidic ridicat.Bacilul se divide la fiecare 16 -20 de ore. Aceasta rata de diviziune este lenta, in comparatie cu alte bacterii care se divid in mai putin de o ora.
Factori de risc

Mai multi factori ii fac pe oameni susceptibili la infectia tuberculoasa. Cel mai important factor de risc la nivel global este HIV; 13% dintre toate cazurile de tuberculoza prezinta infectie cu virusul HIV. Tuberculoza este strans legata de suprapopulare si de nutritia deficitara. Aceasta legatura face ca tuberculoza sa fie una dintre principalele boli ale saraciei. Urmatoarele categorii de populatie prezinta un risc mare de infectare cu tuberculoza: persoanele care isi injecteaza substante interzise, locuitorii si angajatii din locurile unde se strang persoane vulnerabile (de exemplu, inchisori si adaposturi pentru persoane fara locuinta),

persoanele sarace si care nu beneficiaza de ingrijire medicala adecvata, minoritatile etnice cu risc mare, copiii in contact strans cu persoane cu risc mare si furnizorii de ingrijire medicala care trateaza aceste persoane.Boala pulmonara cronica este un alt factor de risc important. Silicoza creste riscul de aproximativ 30 de ori.Persoanele care fumeaza tigarete prezinta un risc de doua ori mai mare decat nefumatorii. Alte stari patologice pot creste, de asemenea, riscul de dezvoltare a tuberculozei, inclusiv alcoolismul si diabetul zaharat (tripleaza riscul).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.