Despre tracul Enea - stralucitorul si Eneida

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Virgilius a trait in timpul domniei imparatului Octavian August. El era poetul preferat al imparatului si al lui Mecena, era perioada de aur a literaturii latine, Ovidius si Horatius secondandu-l cu cinste. Inainte de Virgilius literatura latina a avut si alti poeti epici: pe Ennius (239-169 i.H.), grec prin nastere, care a scris o epopee (Annale) in care canta istoria Romei; pe Naevius (270-200 i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre tracul Enea - stralucitorul si Eneida

Virgilius a trait in timpul domniei imparatului Octavian August. El era poetul preferat al imparatului si al lui Mecena, era perioada de aur a literaturii latine, Ovidius si Horatius secondandu-l cu cinste. Inainte de Virgilius literatura latina a avut si alti poeti epici: pe Ennius (239-169 i.H.), grec prin nastere, care a scris o epopee (Annale) in care canta istoria Romei; pe Naevius (270-200 i.H.) care a scris tragedii si comedii, in care ataca aristocratia romana.

Dupa Virgiliu un poet epic remarcabil a fost si Lucan (39-65 d.H.), nepotul filosofului Seneca; a scris o epopee - Pharsale - despre lupta dintre Caesar si Pompei. Asa ca, imperiul roman care-si traia apogeul in timpul lui August, de fapt, nu avea o epopee nationala. Aceasta sarcina a preluat-o Virgilius, poet foarte educat si fin, iscusit versificator. El a compus epopeea nationala, in 12 canturi, AENEIDA. Desi ca structura, opera sa imita Iliada si Odyssea lui Homer, geniul sau personal se vede clar in perfectiunea absoluta a stilului sau si armonia versificarii.

El nu si-a incheiat opera, desi a lucrat la ea ultimii 10 ani (29-19 i.H.) din viata. Virgilius era foarte exigent cu propria sa opera, pe care nu o considera vrednica a fi comparata cu opera lui Homer si intentiona chiar sa o distruga. Numai moartea lui prematura a salvat Aeneida de la pieire. Aeneida a fost conceputa cu intentia de a exalta imperiul si poporul roman; se simtea necesitatea unei epopei nationale si a unui erou national, cu radacini in istorie si origine divina. Tracul Enea cel care fugea din Troia in flacari era OM.

In ultimul cant, Enea invingatorul lui Turnus si intemeietorul dinastiei si poporului roman este un SUPRA-OM, un SEMIZEU - or a fi "OM" in cultura vedica - inseamna deja a fi semizeu. Dupa ce a reusit sa se desprinda de tarmul din fata Troiei, Enea si pelasgii lui erau dornici sa gaseasca cat mai repede un loc unde sa se aseze si sa cladeasca un nou oras. Dar, desi au incercat de mai multe ori, ei au fost nevoiti sa plece mai departe impinsi de evenimente neplacute.

Enea a fost avertizat in vis ca tara ce-i este destinata este undeva departe, in vest, Italia, care in zilele acelea era cunoscuta ca Hesperia, tara de la apus. In acel moment, Enea si troienii lui se aflau in Creta si desi tara promisa era foarte departe, totusi ei erau satisfacuti ca, cel putin, intr-o zi, vor avea un loc al lor unde sa se stabileasca. Si au pornit imediat la drum. La una din escale au avut placerea si uimirea sa se intalneasca cu Andromaca, fosta sotie a varului lui Hector.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.