Despre sulfet la Aristotel

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 7.13

nivel: Facultate

Capitolul al-6-lea
Intelectul este cel care unifica diferite diviziuni precum albul:daca spui despre alb ca este alb, albul si nonalbul sunt compuse. Eroare sau adevarul dupa cum spunea Aristotel, nu se refera la faptul ca un lucru este alb, ci la faptul ca el era sau va fi alb. Prin urmare indivizibilul are doua sensuri: ca act si ca potenta.

Timpul este divizibil [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre sulfet la Aristotel

Capitolul al-6-lea
Intelectul este cel care unifica diferite diviziuni precum albul:daca spui despre alb ca este alb, albul si nonalbul sunt compuse. Eroare sau adevarul dupa cum spunea Aristotel, nu se refera la faptul ca un lucru este alb, ci la faptul ca el era sau va fi alb. Prin urmare indivizibilul are doua sensuri: ca act si ca potenta.

Timpul este divizibil si indivizibil, la fel ca si lungimea.Nu poti spune, insa, ca impartindu-l in doua jumatati este gandit in fiecare jumatate a sa ci fiecare este gandita separat. Iar intrun punct timpul ajunge sa fie simultan divizat si aceste jumatati ajung sa fie gandite ca jumatati ale lungimii.

Lungimea este gandita intrun timp ce contine ambele jumatati in care a fost inpartita si ea. Insa lungimea si timpul nu sunt divizibile in sine, nici inseparabile, iar intre ele exista un lucru continuu care le uifica. Indivizibilul specific este gandit intrun timp si intru suflet indivizibile, adica lucrurile ce sunt cunoscute tocmai datorita contrarietati lor. (exemplu: negrul si raul) Aristotel vorbeste despre enuntare si negatie, ca fiind fie adevarata, fie falsa, precum in cazul intelectului care enunta „ceea ce este” despre „ceea ce era pentru a fi” , fiind adevarat.

Capitolul al-7-lea
Obiectul sensibil determina facultatea sensibila sa treaca de la potenta la act fara sa fie afectat sau alterat, fiind o miscare diferita. „A placea” si „a displacea” sunt acte ale medierii sensibilitarii in raportarea dintre bine si rau luate ca atare, ceea ce duce la luarea facultatii dorintei si respingerii ca acte care nu difera una de alta, chiar daca in esenta sunt diferite.

Sufletul nu gandeste deloc in lipsa imaginii, deoarece imaginea reprezinta o senzatie pentru suflet (sufletul intelectiv). Facultatea intelectiva gandeste specia ca imagine.Ea se mobilizeaza doar in preajma imaginilor, uneori chiar si in lipsa senzatiei. Uneori intelectul delibereaza imagini si concepte ca si cum le-ar vedea, pe cele viitoare raportatate la cele prezente.

Atunci cand afirma ca exista ceva placut sau neplacut, el il accepta sau il respinge, infaptuind doar unul dintre aceste acte. Adevarul si eroarea sunt considerate absolute in afara actiunii,iar spre exemplu binele si frumosul au sens relativ. In general intelectul este acelasi cu lucrurile gandite in act.

Capitolul al-8-lea
Acest capitol reprezinta insusi propria concluzie a celorlalte capitole.
Prin urmare sufletul reprezinta realitatile in ansamblu,iar realitatile sunt fie sensibile fie inteligibile. Sufletul reprezinta un instrument al instrumentelor, precum intelectul este o specie a speciilor, iar senzatia o specie a speciilor „sensibile”. Facultatea sensibila si cea intelectuala ale sufletului se afla in potenta obiectului lor: sensibilul si inteligibilul. Inteligibilul ar exista tocmai in speciile sensibile, iar daca o senzatie lipseste nimic nu poate fi invatat sau inteles, precum sufletul care nu poate gandii fara imagini.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.