Despre stress

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.91

nivel: Facultate

1. etapa de constatare propriu-zisa de animal a stimulului stresant: are loc cresterea cantitatii de adrenalina, se creaza conditii ca animalele sa ia o hotarare (sa lupte, sa scape de factorul stresant prin fuga); prin acest nivel se asigura conditiile pt transmiterea in intreg organismul a fazei de alarma.2. etapa de rezistenta: organismul pe baza resurselor de care dispune incearca sa faca fata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre stress

1. etapa de constatare propriu-zisa de animal a stimulului stresant: are loc cresterea cantitatii de adrenalina, se creaza conditii ca animalele sa ia o hotarare (sa lupte, sa scape de factorul stresant prin fuga); prin acest nivel se asigura conditiile pt transmiterea in intreg organismul a fazei de alarma.2. etapa de rezistenta: organismul pe baza resurselor de care dispune incearca sa faca fata actiunii factorului stresant; nu dureaza foarte mult, epuizarea rezervelor organismului (rezerve de glucoza) sunt cauzele care fac ca etapa de rezistenta sa nu dureze prea mult; cand capacitatea de contracarare a factorilor pozitivi prin resurse proprii se termina, se incheie etapa de rezistenta.

3. etapa de epuizare: organismul si-a epuizat toare resursele prin care putea face fata factorului stresant; apoi apare imposibilitatea mentinerii in limite fiziologice normale a functiei organismelor. Daca factorul stresant continua sa actioneze asupra organismelor apar o serie de probleme legate de mentinerea in stare functionala a sistemelor de baza. Apar disfunctii ale vaselor sangvine (artere) care nu mai contribuie la sprijinirea muschiului cardiac.
Principala sursa energetica la indemana organismelor, tesuturilor in timpul etapei de rezistenta a glucozei eliberate din depozidele glucidice ale organismelor (ficat, tesut muscular).

Cantitatea de glucide din rezerve nu e mare, pe fondul unui consum mare de substrat energetic in conditii de stres efectuat de SNC, aceasta rezerva energetica tine un timp reativ scurt, de aceea f de rezistenta e relativ scurta. In etapa de epuizare apare decompensarea (epuizarea) sistemului gastro-intestinal a rinichilor, a sistemului endocrin cu consecinte grave asupra organismelor.
Originea factorilor stresanti: provin din natura (temperatura extrema ridicata/scazuta, inundatii, vijelii) sau mediu. Factorii stresanti sociali: cantitatea si calitatea insuficienta a alimentelor, saracia, cantitatea insuficienta de apa, calitatea proasta a apei, deficitatea anumitor aminoacizi in hrana, scumpiri in lant, conflicte intre membrii societatii, persecutii.

Mediul natural inlocuieste mediul social, astfel poate atenua o parte din factorii sociali; aceste relatii pot sa constituie o modalitate prin care se reduc factorii sociali. In ceea ce priveste neurochimia raspunsul la factorii sociali e fb cunoscut in lumea stiintifica cu toate acestea sunt probleme in cunoasterea interrealtiilor dintre diferite compartimente ale acestui sistem neurochimic in ceea ce priveste creierul (SNC) si organismul ca un totunitar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.