Despre scrierea limbii romane

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Maiorescu institutionalizeaza, deci, parametrii culturii noastre moderne si o face cu pregatirea si ardoarea de tanar savant dornic de a le da o noua rezolvare, cea a vremii sale, a conceptiei, ideologiei pe care o reprezinta.

Maiorescu are, astfel, vocatia, am numi-o cetateneasca, a ridicarii, in fata opiniei publice, de aspecte fundamentale pentru momentul respectiv conform unei [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre scrierea limbii romane

Maiorescu institutionalizeaza, deci, parametrii culturii noastre moderne si o face cu pregatirea si ardoarea de tanar savant dornic de a le da o noua rezolvare, cea a vremii sale, a conceptiei, ideologiei pe care o reprezinta.

Maiorescu are, astfel, vocatia, am numi-o cetateneasca, a ridicarii, in fata opiniei publice, de aspecte fundamentale pentru momentul respectiv conform unei intentii nobile de constructor arhitect al culturii, asa cum cu doua decenii in urma se afirmase Kogalniceanu sau, inaintea acestuia, Petru Maior si Samuil Micu.

Fara indoiala, ca si acestia, Maiorescu nu este singur sau singurul care initiaza diferite discutii in epoca sa, dar este cel mai reprezentativ, unind maturitatea si pregnanta formularilor teoretice cu directa lor raspandire practica in randul marelui public.

Prima problema pe care o abordeaza este cea a limbii si, in linii generale, el continua initiativele lui Heliade ce militase in a sa "Gramatica" din 1828 pentru simplificarea alfabetului, primordialitatea limbii vorbite, deci, a fonetismului, ale lui Russom, acel patrunzator spirit teoretic al genratiei de la 1848, autor in 1846 al "Criticii criticii", sau, 10 ani mai tarziu, al studiului "Contra latinizantilor ardeleni".

Inca din 1848 membrii Junimii sunt preocupati de ortografia romaneasca, de elaborarea unui proiect unitar de scriere a lmbii romane, atat de necesar in aceste momente cand se legiferase inlocuirea alfabetului chirilic cu cel latin. Iacob Negruzzi isi aminteste, astfel, de propria sa initiativa privind ortografia, facuta, insa, dupa cum spune el insusi: "fara vreo sistema hotarata, ci mai mult dupa fantezie li capriciu amestecand fonetismul cu etimologicul in mod cu totul arbitrar". Discutiile continua in cadrul sedintelor Junimii, unde proiectul lui Negruzzi provoaca opinii contradictorii, astfel incat sarcina elaborarii unui studiu este asumata de Maiorescu care, la sfarsitul anului 1865, citeste prima parte, de principii generale, din incercarea sa asupra ortografiei romane.

Isi face astfel intrarea studiul Despre scrierea limbii romane. "In iunie 1866 am terminat cartea mea Despre scrierea limbii romane a carei idee fundamentala (partea I) o concepusem si o scrisesem in noaptea de 15-16 noiembrie 1865. Important pentru mine ca cea dintai lucrare originala si conceputa cu iuteala fulgerului. Ultima parte, critica etimologismului, am scris-o in nopti in care mica mea Livia zacea bolnava de un inceput de holera, cand am vazut cu cea mai adanca strangere de inima resignarea micei creaturi."

Studiul are patru parti: despre literele latine primite de noi fara schimbare; despre scrierea lui ; despre principiul scrierii si o critica a sistemului fonetic; cercetari limbistice si critica sistemului etimologic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.