Despre productia de zahar

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.24

nivel: Gimnaziu

Trestia de zahăr constituia cea mai importantă bogătie a Cubei ( 1980 ) , principală sursă pentru dezvoltarea economică a tării . „ Azucar para crecer „ ( Zahăr pentru dezvoltare ) stă scris pe pancarte instalate de-a lungul soselelor , la intrarea in fabrici . Actualmente Cuba este cea de-a patra fortă mondială in producerea de zahăr din trestie de zahăr alături de Brazilia , India , [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre productia de zahar

Trestia de zahăr constituia cea mai importantă bogătie a Cubei ( 1980 ) , principală sursă pentru dezvoltarea economică a tării . „ Azucar para crecer „ ( Zahăr pentru dezvoltare ) stă scris pe pancarte instalate de-a lungul soselelor , la intrarea in fabrici . Actualmente Cuba este cea de-a patra fortă mondială in producerea de zahăr din trestie de zahăr alături de Brazilia , India , Mexic . Trestia de zahăr face parte din familia Gramineelor , se cheamă stiintific Saccharum officinarum , creste inaltă de 2 - 4 m si contine in măduva tulpinii in jur de 14 % zahăr . Ocupă pe glob circa 11,3 milioane hectare .

Trestia de zahăr este o plantă a regiunilor calde , tropicale si subtropicale , unde nu există iarnă , iar temperatura medie anuală nu scade sub 16 ° ( Tări favorizate : Mexic , Cuba India , Brazilia ) . Pentru recolte mai este necesară o cantitate mare de precipitatii . Pe teritoriul Cubei plouă anual însumat circa 750 - 1900 l pe metru pătrat.

La fel ca si trestia de zahăr , sfecla a fost luată în cultură datorită gustului dulce al frunzelor , petiolilor si rădăciniilor si acest lucru s-a intamplat cu 3500 - 4000 de ani în urmă .
Zahărul din sfeclă a fost scos în evidentă cu mult timp înaintea erei noastre , sucul dulce al sfeclei rosii fiind recomandat în medicină in locul mierei de albine .Si in prezent productia de zahăr a lumii se realizează in proportie de 59 % din trestie si 41 % din sfeclă .

In productia mondială de zahăr , locul întâi ii va reveni intotdeauna trestiei de zahăr , care fată de sfecla de zahăr prezintă o serie de avantaje si care are largi posibilităti de extindere in cultura in zonele calde ale globului . Avantajele culturii de sfeclă de zahăr sunt atât de mari incât un olandez mentiona ca in Olanda nu se concepe posibilitatea restabilizării unei exploatări agricole fără cultura sfeclei de zahăr , al cărei randament mediu este cel mai ridicat din lume si care nu poate fi inlocuită mai avantajos cu alte plante .

Sfecla de zahăr este singura plantă care furnizează materia primă pentru producerea zahărului in climatul continental ; trestia de zahăr este singura plantă cre furnizează materia primă pentru producerea zahărului in climatul tropical .

Pe glob sfecla de zahăr ( Beta vulgaris saccharifera ) se seamănă pe circa 8,5 milioane hectare , din care in Rusia , se cultivă circa 3,5 milioane hectare , iar in restul Europei 3 milioane hectare . Fată de media anilor 1948 - 1953 , suprafata cultivată cu sfeclă de zahăr a Rusiei ( si CSI ) se ridică la aproape 12 milioane tone .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.