Despre polemica si toleranta

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Foarte rar intalnesti oameni care sa fie capabili sa asculte cu mintea dechisa o opinie contrara celei pe care ei o sustin. De cele mai multe ori, mentalitatea este aceasta: "Cine nu e cu noi e impotriva noastra!", unde "cu noi" poate insemna si "cu ideile si convingerile noastre". Si, cel mai interesant, se intampla nu de putine ori sa ti se reproseze ganduri pe care nu le-ai gandit si glasuiri p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre polemica si toleranta

Foarte rar intalnesti oameni care sa fie capabili sa asculte cu mintea dechisa o opinie contrara celei pe care ei o sustin. De cele mai multe ori, mentalitatea este aceasta: "Cine nu e cu noi e impotriva noastra!", unde "cu noi" poate insemna si "cu ideile si convingerile noastre". Si, cel mai interesant, se intampla nu de putine ori sa ti se reproseze ganduri pe care nu le-ai gandit si glasuiri pe care nu le-ai glasuit.

Atunci cand ai o prejudecata (o idee finita, lipita de frunte, asezata pe frontispiciul creierului precum imperativul categoric kantian), nu mai vezi nimic clar si limpede, totul trece prin filtrul acelei idei. Iti pui niste ochelari cu lentila de culoarea rosie si pe urma sustii sus si tare ca intreg universul este rosu si nu altcum. Tocmai de aceea, este ceva obisnuit ca oamenii care pornesc cu preconceptii o discutie sa nu se poate defel intelege cu interlocutorii lor, cu exceptia cazului "fericit" in care si acestia impartasesc aceeasi prejudecata.

Si atunci, poate ca tu spui "pom", in vreme ce persoana respectiva intelege "greiere". Totul e posibil! Si de aceea oamenii nu se inteleg aproape niciodata. Pentru ca pornesc discutia cu concluziile gata trase, in loc sa o inceapa prin a-si pune intrebari. Si pentru ca nu initiaza niciodata polemica prin demersul necesar al definirii termenilor. E in van a te contrazice sau a cadea de acord daca, in fapt, dai aceluiasi cuvant intelesuri si conotatii diferite de cele pe care i le ofera interlocutorul tau. Geaba se repeta atat de des acest cuvant: "civilizatie"! Oamenii cu adevarat civilizati sunt la fel de multi precum marmotele care invelesc ciocolata. Si e pacat!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.