Despre opera lui Caesar

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Liceu

Inteligenta vie si plurivalenta, dublata de o memorie prodigioasa, o mare putere de munca si o mare vointa caracterizeaza personalitatea lui Caius Iulius Caesar. Caesar nu este numai un general si un om politic de geniu, dar si un om de cultura, un intelectual cu talent de orator si de scriitor. Discursurile sale, prin eleganta si claritatea argumentatiei si puritatea limbii, inaugureaza o directi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre opera lui Caesar

Inteligenta vie si plurivalenta, dublata de o memorie prodigioasa, o mare putere de munca si o mare vointa caracterizeaza personalitatea lui Caius Iulius Caesar. Caesar nu este numai un general si un om politic de geniu, dar si un om de cultura, un intelectual cu talent de orator si de scriitor. Discursurile sale, prin eleganta si claritatea argumentatiei si puritatea limbii, inaugureaza o directie noua in literatura latina.

Scrierile sale cele mai importante sunt "Comentarii de bello Gallico" si "Comentarii de bello civili".
"De bello Gallico" este o lucrare alcatuita din opt parti, dar numai sapte dintre acestea pot fi atribuite cu certitudine lui Caesar. A opta carte a fost scrisa de catre Aulus Hirtius.
"De bello Gallico" este un jurnal de campanie, servind atat ca sursa pentru cunoasterea epocii, cat si ca marturie de limba latina literara, clasica si eleganta.

In aceasta lucrare, Caesar consemneaza informatii esentiale despre gali, germani si britani, despre organizarea tactica a armatei romane, despre framantarile sociale si politice de la Roma sfarsitului de republica.Sub aspect psihologic, galii se caracterizeaza printr-o anumita versabilitate (trec cu usurinta de la o dispozitie la alta opusa ei). Caesar identifica o mare asemanare intre zeitatile galilor si cele romane.

Acest mod de identificare a similitudinilor poarta numele de "interpretatio Romana". Caesar surprinde, de asemenea, structura sociala galica, in care predomina druizii si cavalerii. Reiese din prezentarea lui Caesar tenacitatea cu care galii s-au opus cuceririlor romane. Spre deosebire de gali, care au zeitati antropomorfe, germanii divinizeaza fortele naturii, le adora pe acestea ca pe niste divinitati, adora elemente ale cosmosului pe care le percep senzorial - "Deorum numero ducunt solos eos quos cernunt:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.