Despre oligoelemente

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.94

nivel: Facultate

Datorita scaderii continutului de hemoglobina, hematiile sunt mai mici si putin colorate, iar rezervele de fier si nivelul fierului plasmatic sunt reduse, instalandu-se astfel anemia feripriva. Stocul de fier in organismul adult este de 4-7 grame. Doza recomandata este de 13-16 mg/zi la adult, dozele fiind mai mari pentru copii si pentru femeile care alapteaza. Surse de fier sunt galbenusul, fruct[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre oligoelemente

Datorita scaderii continutului de hemoglobina, hematiile sunt mai mici si putin colorate, iar rezervele de fier si nivelul fierului plasmatic sunt reduse, instalandu-se astfel anemia feripriva. Stocul de fier in organismul adult este de 4-7 grame. Doza recomandata este de 13-16 mg/zi la adult, dozele fiind mai mari pentru copii si pentru femeile care alapteaza. Surse de fier sunt galbenusul, fructe proaspete (prune, struguri); cerealele contin si ele fier, dar acesta este greu asimilabil.

Cuprul are un rol important in organism , intervenind in constitutia unor enzime oxidoreducatoare (citocromi) si in formarea globulelor rosii. De asemenea, are influenta asupra bunei functionari a ficatului si in pigmentare. Carenta in cupru duce la anemii moderate sau severe care se manifesta prin paloare si intarziere a cresterii. Necesarul de cupru este de 1 - 1,6 mg/zi la copii si 1,5-2 mg/zi la adulti. Sursele obisnuite de hrana asigura necesarul zilnic.

Zincul este prezent in numeroase metaloenzime, fiind implicat in digestie, metabolism (metabolismul acizilor grasi esentiali). Se cunosc influente si la nivelul mucoaselor, pielii, randamentului muscular. Carenta in zinc determina lipsa poftei de mancare, scaderea in greutate, are consecinte asupra digestibilitatii hranei, influenteaza negativ absorbtia si metabolismul protidic, sinteza ADN, avand efect negativ si asupra parametrilor imunologici (intarzie vindecarea ranilor). Influenteaza capacitatea de invatare si tulburarile de comportament.

Hrana obisnuita acopera de obicei necesarul zilnic de Zinc. Stocul de Zinc din organismul adult este de 2 grame.Dozele recomandate sunt de 10-13 mg/zi pentru organismul adult, valorile fiind mai ridicate pentru copii si femei care alapteaza.Manganul intra in constitutia unor enzime si intervine in dezvoltarea scheletului, in metabolismul glucidic si lipidic. Carenta de Mangan provoaca tulburari nervoase si defecte de crestere a oaselor lungi. Alimentatia obisnuita asigura necesarul de Mangan.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.