Despre ochi

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.36

nivel: Liceu

In dreptul azului antero-posterior al ochiului, retina prezinta I mica adancitura, numita pata galbena. Nervul optic, care iese din retina, strabate partea posterioara a globului ocular prin locul numit pata oarba. Trei medii transparente se interpun intre sclerotica si retina. Intre cornee si iris se afla umoarea apoasa, iar in spatele irisului se gaseste cristalinul – o lentila biconvexa, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre ochi

In dreptul azului antero-posterior al ochiului, retina prezinta I mica adancitura, numita pata galbena. Nervul optic, care iese din retina, strabate partea posterioara a globului ocular prin locul numit pata oarba. Trei medii transparente se interpun intre sclerotica si retina. Intre cornee si iris se afla umoarea apoasa, iar in spatele irisului se gaseste cristalinul – o lentila biconvexa, elastica; aceasta poate sa se bombeze sis a revina la forma initiala. Umoarea sticloasa este o masa gelatinoasa care ocupa spatial dinte cristalin si retine.

Ochiul cuprinde mai multe medii transparente cu rol de lentila. Toate aceste medii de refractie formeaza impreuna “ sistemul dioptric “ al ochiului, al carui centru optic se afla apropae de fata posterioara a cristalinului.

Acest sistem fiind convergent, obiectele asezate inaintea lui se intruchipeaza in imagini reale si rasturnate, crae, daca ochiul are o alcatuire normala, se formeaza pe retina. Acest fapt se poate demonstra printr-un experiment.

Ex: - luati un ichi de vita si razuiti-l, in partea posterioara, sclerotica si coroida pana la retina, pentru a-l face transparent. Fixate ochiul pe un support, prinzand muschii cu ace de gamalie. Astfel pregatiti, asezati-l intr-o incapere intunecata, iar in partea anterioara puneti o lumanare aprinsa. Privind partea posterioara a ochiului, veti observa imaginea lumanarii, mai mica si rasturnata, format ape retina.

Acest experiment demonstreaza ca formarea imaginii este posibila datorita mediilor transparente si ca rolul cristalinuli este acela al unei lentile biconveze, strabatand aceste medii, razele de lumina sufera refractii successive, adunandu-se, in cazul unui ochi normal, pe retina, in pata galbena, unde se formeaza imaginea mai mica si rasturnata a obiectului privit.

Rolul de a impiedica patrunderea luminii prea intense il are irisul ; prin contractia muschilor sai, pupila se mareste si se micsoreaza, regland cantitatea de lumina care partrunde in ochi. Cu ajutorul unor aparate specializate s-a putut fotografia o imagine format ape retina umana. Aceasta fotografie confirma rezultatul experimentului pe care l-am descries mai inainte. Exista, deci, in globul ocular componente care joaca rolul de lentile convergente, in special cornea si cristalinul.

Cristalinul este un organ datorita caruia putem vedea clar obiectele aflate la distante diferite. El se bombeaza la vederea de aproape si se aplatizeaza cand privim obiecte mai indepartate, permitand formarea imaginii chiar pe retina. Acesr fenomen se numeste acomodare. Distanta cea mai mica la care obiectele pot fi vazute clar este de 15-20 cm si poarta denumirea de punct proxim.

Connurile si bastonasele sunt elementele sensibile la lumina (fotosensibile). Excitatia se transmite nervului optic, iar influxul nervos format porneste spre encefal.

Celulele cu bastonase sunt sensibile la diferenta de intensitate luminoasa si permit vederea crepusculara. De aceea, la caderea noptii, chiar daca nu mai distingem culorile, zarim conturul obiectelor.

Celulele cu conuri, din contra, functioneaza doar in plina lumina. Ele primesc informatiile adupra formei si culorii obiectelor. In pata galbena se gasesc num ai celule cu conuri si aici se formeaza cea mai clara imagine. Imaginea formata pe retina se mentine scurt tipm (1/30 – 1/50 s), aparand in continuare noi imagini, iar cele anterioare disparand.

Pe calea nervului optic, la encefal sosesc informatiile provenite de la cei doi ochi: aceasta vedere binoculara asigura elementul de relief al obiectului (forma acestuia). Encefalul analizeaza mesajul sosit prin nervul optic si il transforma in senzatie vizuala, care se manifesta prin recunoasterea obiectelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.