Despre limbaj si afazie

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.22

nivel: Facultate

Despre limbaj si afazie
Laturizarea caracteristică anatomofuncțională rezultând din asimetria celor două emisfere cerebrale, numită și dominnta cerebrală sau specializare emisferică deși asimetrică a fost găsită în regini ale diencefaluilui și mezencefalului. Punerea în legătură a unei tulburări a limbajului fără tulburarea comprehensiunii, cu o leziune care afectează la baza celei de-a tre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre limbaj si afazie

Despre limbaj si afazie
Laturizarea caracteristică anatomofuncțională rezultând din asimetria celor două emisfere cerebrale, numită și dominnta cerebrală sau specializare emisferică deși asimetrică a fost găsită în regini ale diencefaluilui și mezencefalului. Punerea în legătură a unei tulburări a limbajului fără tulburarea comprehensiunii, cu o leziune care afectează la baza celei de-a treia circumvoluțiuni frontale, apoi punerea în legătură a unei tulburări ale comprehensiunii fără tulburări circulatorii, cu o leziune către partea posterioară a primei circumvoluțiuni temporale, urma să conducă la o conceție asociaționostă a diferitelor forme de afazie, după un model produs de L. Lichtein (1885).

Acest model, criticat sau criticabil, propune o reperare semiologică eficace și o terminologie general acceptată.
Ariile lui Broca și Wernicke sunt considerate sediul imaginilor motrice și auditive ale cuvintelor; aria lui Wenicke este legată printr-un fascicol asociativ de aria lui Broca, pe care o controlează. O leziune care afectează una sau alta din cele două arii se află la originea uneia sau alteia din cele două forme cronice de afazie.

Despre limbaj si afazie
Afazia lui Broca : definită prin tulburări ale producerii limbajului (perturbări articulatorii, stereotipuri, reduceri și chair suprimări ale discursului) caracterizată și printr-o comprehensiune verbală prezervată sau cel puțin alterată numit inițial afemie și afazie motorie. ; e legată de o leziune a porții postero-inferioare (sau bază) a celei de-a treia circumvoluțiuni frontale, numită aria lui Broca. Sediul acestei leziuni la nivelul emistefei stângă l-a condus pe P. Broca la descoperirea laterizării cerebrale, descoperire atribuită lui M. Dax.

Afazia lui Wernicke.: definită printr-o tulburare a comprehensiunii limbajului, caracterizată și de absența tulburărilor articulatorii și de prezența parafaziilor, chiar a unui jargozofazii, numită și afazie senzorială; legată de o leziune a părții posterioare a primei circumvoluțiuni temporale, numită aria lui Wernicke. Pornind de la aceste tulburări afazice, Wernicke a propus un model al funcționării cerebrale, pe bază anatomică, sursă a tuturor interpretărilor asociaționiste în neuropsihologie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.