Despre joc si joaca in operele literare

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.10

nivel: Gimnaziu

În poemul "După melci", a scriitorului Ion Barbu, apare o nouă formă de manifestare a copilului neștiutor, care intervine în natură, însușindu-și rolul de solomonar.

Natura este neiertătoare și nu ține cont de vârstă, iar copilul, care încearcă să forțeze destinul, ajunge la un sentiment de vinovăție, iar momentul remușcării este urmat de înțelegere, de o revelație. Se străduiește [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre joc si joaca in operele literare

În poemul "După melci", a scriitorului Ion Barbu, apare o nouă formă de manifestare a copilului neștiutor, care intervine în natură, însușindu-și rolul de solomonar.

Natura este neiertătoare și nu ține cont de vârstă, iar copilul, care încearcă să forțeze destinul, ajunge la un sentiment de vinovăție, iar momentul remușcării este urmat de înțelegere, de o revelație. Se străduiește să umple golul lăsat, dar este neputincios, nepregătit, nu are calificarea necesară.

Joaca aceasta nevinovată, prin intermediul descântecului, devine una tragică, dar tot răul este spre bine, experiența tragică find transformată într-o experiență de cunoaștere, care duce la maturizarea copilului.

Semnificatie acestei poezii eu cred ca este,ca e bine sa ne jucam,ca nu mai asa vom putea invata ce e bine si ce e rau.
In textul nonliterar Humo Ludens de Johan Huizinga ni se vorbeste despre joc si originile sale.Din punct de vedere istoric, radacinile jocului se pierd in negura timpurilor.

In opinia lui Johan Huizinga, „jocul este mai vechi decat cultura, pentru ca notiunea de cultura, oricat de incomplet ar fi ea definita, presupune in orice caz o societate omeneasca, iar animalele nu l-au asteptat pe om ca sa le invete sa se joace.

Ba chiar se poate afirma, fara risc, ca civilizatia omeneasca nu a adaugat nici o caracteristica esentiala notiunii generale”. Jocul apare ca un fenomen complex, ce poate fi definit intr-o varietate de moduri.

Ce se vrea a ni se transpune din acest text este ca jocul este necesar pentru toata lumea si il practica toata fiintele intr-un mod sau altul
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.