Despre islam

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.03

nivel: Liceu

EPISODUL BRITANIC

Turcii au fost convinși, însă nu și arabii care au luptat de partea englezilor. Marele cercetaș britanic Thomas Lawrence (supranumit Arabul) le-a promis acestora din numele guvernului Maiestății Sale formarea unui stat arab independent în Orientul Apropiat după terminarea războiului. Acesta urma să cuprindă pe lîngă Nedj-ul deja independent și teritoriile Siriei, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre islam

EPISODUL BRITANIC

Turcii au fost convinși, însă nu și arabii care au luptat de partea englezilor. Marele cercetaș britanic Thomas Lawrence (supranumit Arabul) le-a promis acestora din numele guvernului Maiestății Sale formarea unui stat arab independent în Orientul Apropiat după terminarea războiului. Acesta urma să cuprindă pe lîngă Nedj-ul deja independent și teritoriile Siriei, Libanului, Palestinei, Hedjas-ului, Transiordaniei, Irakului și a provinciei el-Hasa de pe malul golfului Persic (toate acestea făceau parte la moment din Imperiul Otoman).

Londra însă nici nu avea de gînd să-și respecte promisiunile. În anul 1917 lordul Balfour, într-o scrisoare secretă adresată parlamentului englez, a fundamentat necesitatea unui ,,cămin național evreiesc" în Palestina (pe care Lawrence, din numele Angliei, o promisese deja arabilor!). Or, Londra a avut nevoie urgentă de sprijinul cercurilor financiare sioniste pentru acoperirea cheltuielilor de război și schimbarea balanței de forțe de pe fronturile Primului Război Mondial, atragînd de partea sa SUA (în care cercurile în cauză erau deosebit de influente).

La acel moment, Antanta (din care făcea parte și Anglia) se afla într-o situație dificilă. Rusia, după revoluția din februarie, a alunecat în haos și Germania putea, în sfîrșit, să-și concentreze toată forța formidabilei sale mașini de război pe frontul apusean. Rezervele de metale prețioase ale Marii Britanii și aliaților ei au secat complet, căci industriașii americani (inclusiv, evreii) și guvernul SUA cereau achitarea exclusiv în aur pentru livrările de armament și provizii.

Nu e mare lucru ca această situație să fi fost creată în mod artificial de către aceleași cercuri sioniste. Este destul să răspundem la întrebarea clasică: ,,Cui prodest?" (dicton latin care s-ar traduce ,,Cui îi este convenabil?"). Să ne aducem aminte că la sfîrșitul secolului XIX Theodor Herzl și V. Jabotinski (fondatori ai mișcării mondiale sioniste) erau de acord cu ideea unui ,,cămin național evreiesc" măcar și în Africa sau Oceania, iar acum a apărut așa o șansă nesperată pentru reîntoarcerea în Palestina după peregrinări de aproape două mii de ani (asemeni lui Agasther) prin întreaga lume!

După Primul Război Mondial, lumea islamică s-a pomenit într-o situație cu mult mai grea decît înaintea declanșării lui. Pacea de la Versailles care a întărit victoria Antantei, a înșelat așteptările musulmanilor. Dintre toate țările arabe, doar Yemenul de Nord, Nedj și Hedjas erau independente, iar din restul lumii musulmane - Afghanistan, Persia și Turcia (amputată de 7/8 din teritoriul fostului Imperiu Otoman antebelic).

Palestina, care a devenit teritoriu mandatar al Marii Britanii, a început să fie colonizată cu evrei veniți pe ,,Pămîntul Făgăduinței" din toate colțurile lumii. Al treilea oraș sfînt al islamului (și nu numai) - Ierusalim (Al-Kuds) a ajuns sub ocupație străină, la fel ca și locurile sfinte ale șiiților - An-Najaf și Kerbela.

,,Dar-al Islam", aflat de mai bine de două secole într-o stare de hibernare, a început să se trezească. Un prim semnal a fost apariția în secolul XVIII printre beduinii din pustiul Rub-el-Khali a puternicei mișcări wahhabite (care a căpătat astăzi o a doua respirație). Adepții acestui curent radical al islamului se deosebesc printr-o xenofobie confesională aproape paranoidală.

După terminarea Marelui Război (o altă denumire a primei conflagrații mondiale), emirii wahhabiți din dinastia saudită a Nedj-ului obțin provincia Al-Hasa. Între anii 1924-1925 ei pun mîna pe Hedjas, de unde îi alungă pe șarifii hașemiți, iar de la Imamatul zaydit al Yemenului de Nord anexează provinciile Hail și Asir. În anul 1932, Nedj-ul este proclamat regat în care pînă în ziua de astăzi se află la tron puternica dinastie a Saudiților.

Un rezultat direct al declarației lui Balfour este apariția în anul 1928 a organizației teroriste fundamentaliste ,,Frații musulmani". Semnificativ este faptul că primele celule ale acestei organizații (conduse de către șeicul Hasan al-Banna) au apărut în Egipt. În această țară se află cea mai prestigioasă universitate teologică a lumii islamice (Al-Azhar). ,,Frații musulmani" își propuneau drept scop suprem ,,curățirea locurilor sfinte ale islamului de necredincioși" și reîntoarcerea la valorile inițiale ,,adevărate" de pe timpurile prorocului Mahomed.

COMUNISMUL SOVIETIC ȘI ISLAMUL

Primii conducători ai Uniunii Sovietice nu au pregetat nici ei să se declare drept unicii apărători ai lumii islamice. În anul 1917 pe data de 20 noiembrie este publicată adresarea ,,Către toți truditorii musulmani din Rusia și Răsărit" iscălită de către V. Lenin, iar în anul 1918 este creat un Comisariat al Poporului special pentru musulmanii din aceste regiuni în frunte cu M. Sultan-Galiev.

,,Romanul" comuniștilor cu islamul a fost însă de scurtă durată, deoarece materialismul ateist al primilor era incompatibil cu orice religie. Încercările sovieticilor de a susține mișcările etatiste din lumea islamică au suferit un fiasco total. Kemaliștii turci, baasiștii irakieni și sirieni, nasseriștii și alte partide ,,progresiste" din țările musulmane foloseau din plin asistența militară și financiară sovietică, însă atunci cînd le-o cereau circumstanțele, recurgeau la cele mai draconice măsuri împotriva propriilor comuniști.

Uneori situația devenea cu totul caraghioasă. Astfel, președintele Egiptului din anii șaizeci ai secolului trecut, Gamal Abd el-Nasser, a ordonat executarea cîtorva mii de comuniști egipteni. În același timp, el era considerat drept unul dintre cei mai buni prieteni ai Uniunii Sovietice, aliat strategic în lupta împotriva sionismului israelian și a imperialismului american. Expansivul și agramatul conducător sovietic Nikita Hrușciov i-a conferit călăului comuniștilor egipteni... titlul de ,,Erou al Uniunii Sovietice"!

Cu tot laicismul lor declarat, dictatorii orientali nici de gînd nu aveau să adopte ateismul militant propriu comuniștilor sovietici. Acest lucru nu s-a întîmplat nici măcar în RPD Yemen (Yemenul de Sud), în constituția căreia marxism-leninismul a fost proclamat în calitate de doctrină oficială. Ateismul nu a prins rădăcini în lumea islamică. Astfel, deși în Albania comunistă, Asia Centrală și Caucazul de Nord au fost distruse aproape toate lăcașele de cult musulmane, după căderea comunismului, în toate aceste regiuni a avut loc o revenire rapidă la normele islamului.

NAZISMUL ȘI SEMILUNA

Ceea ce nu i-a reușit lui Stalin, i-a reușit într-o oarecare măsură lui Hitler. Acesta nu s-a luptat cu religia, ci a pus biserica sub un control riguros. În Germania nu s-a procedat la închiderea și distrugerea lăcașelor de cult (cu excepția sinagogilor și a caselor de rugăciuni ale ,,martorilor lui Iehova), iar clerul loial regimului a fost lăsat să-și îndeplinească funcțiile.

Fuhrer-ul german a înțeles foarte bine importanța geopolitică și economică a lumii islamice, de aceea el s-a străduit din răsputeri să atragă de partea sa popoarele musulmane, promițîndu-le eliberarea de sub stăpînirea și tutela vechilor imperii coloniale europene și a comunismului ateist sovietic.

Prin aceasta se explică sprijinul larg de care s-a bucurat wermachtul în rîndul populației musulmane de pe teritoriile ocupate ale Uniunii Sovietice, peninsulei Balcanice și din Africa de Nord. În armata germană au fost create numeroase unități alcătuite din prizonieri de război și voluntari musulmani de cele mai diferite naționalități. Foarte mulți dintre liderii postbelici ai lumii arabe au fost simpatizanți ai nazismului sau chiar au colaborat cu armata germană în timpul celui de-al II-lea Război Mondial (Nasser, Sadat ș.a.).

Printre aceștia s-a numărat și muftiul suprem al Ierusalimului Haj Amin Huseini care în anii războiului s-a aflat la Berlin, de unde a dus o propagandă activă (inclusiv și la radio) în favoarea nazismului. Musulmanii sperau că Hitler le va aduce eliberarea multrîvnită și restabilirea pozițiilor pierdute în ultimele secole. Din cauza problemei palestiniene care a deteriorat catastrofal relațiile lor cu evreii (înainte, de altfel, destul de pașnice), musulmanii împărtășeau antisemitismul fuhrerului și erau gata să pactizeze măcar și cu diavolul, numai să-i alunge pe sioniști din orașul sfînt Al-Quds (Ierusalim).

Înfrîngerea celui de-al III-lea Reich în război a pus capăt planurilor de eliberare a lumii islamice cu ajutor german. A urmat lunga perioadă a ,,Războiului Rece" care a pus față în față două supraputeri (SUA și URSS) dotate cu cele mai distrugătoare arme de nimicire în masă (ANM) pe care le-a avut vreodată omenirea - cele racheto-nucleare. Fiecare dintre părțile beligerante în acest război specific s-au străduit să folosească factorul islamic în interesele sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.