Despre globalizare si alti demoni

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Este un studiu despre relatia dintre globalizare si terorism, un studiu care - spre deosebire de multe altele - indrazneste sa creada ca a cauta cauzele terorismului nu inseamna neaparat sa-l si justifici si care va incerca sa demonstreze ca globalizarea nu este straina de inflorirea terorismului international, mai exact ca una dintre cauzele terorismului de sorginte araba o constituie globalizare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre globalizare si alti demoni

Este un studiu despre relatia dintre globalizare si terorism, un studiu care - spre deosebire de multe altele - indrazneste sa creada ca a cauta cauzele terorismului nu inseamna neaparat sa-l si justifici si care va incerca sa demonstreze ca globalizarea nu este straina de inflorirea terorismului international, mai exact ca una dintre cauzele terorismului de sorginte araba o constituie globalizarea economica si culturala, iar terorismul nu reprezinta decat o alta metoda, mai putin conventionala si mult mai cruda, lipsita de etica decat altele, de a protesta impotriva globalizarii.

Aceasta lucrare izvoraste din credinta autorului ca nu putem combate ceva ce nu intelegem si deci esecului prevenirii si suprimarii terorismului decurge din faptul ca nu exista o intelegere limpede a cauzelor care conduc la acte de terorism. Tocmai de aceea lucrarea doreste sa evidentieze relatia de tip cauza-efect dintre anumite consecinte ale globalizarii si actele de terorism si isi propune sa faca acest lucru mai intai printr-o mai buna familiarizarea cititorului cu fenomenul globalizarii si diversele sale aspecte de ordin economic, politic, social si cultural; printr-o prezentare a efectelor negative pe care le poate avea si a reactiilor existente, accentul fiind pus pe componentele economice si culturale ale fenomenului; precum si printr-o analiza a modalitatilor prin care globalizarea nu doar genereaza, dar si potenteaza terorismul.

Lucrarea este dedicata acelora care, dupa zile precum 11 septembrie 2001 sau 11 martie 2004, s-au intrebat poate pentru prima oara care sunt cauzele terorismului, de ce erau oamenii aceia atat de furiosi si de ce tocmai pe ei si, nu in ultimul rand, cum a fost posibil ca terorismul sa ajunga la ei in tara. Raspunsul la toate aceste intrebari se invarte in jurul unui cuvant cheie - globalizarea, iar daca vreti sa intelegeti de ce, solutia e simpla: cititi lucrarea!
Globalizarea?

Dupa terminarea Razboiului Rece si caderea Zidului Berlinului lumea a intrat intr-o noua era, era asemanatoare argintului-viu, intr-o continua schimbare si transformare, o era parca mai instabila care avanseaza cu o viteza ce adeseori ne lasa perplecsi, era denumita in mod generic era globalizarii. Dar ce este globalizarea de fapt??

Globalizarea poate fi perceputa ca o largire, adancire si accelerare a interconectarii la scara mondiala in toate aspectele vietii sociale contemporane, de la cultura la criminalitate, de la finante la sfera spirituala. Din punctul de vedere al jurnalistului Thomas Friedman globalizarea reprezinta noul sistem international de dupa Razboiul Rece, Steaua Nordului si forta modelatoare la nivel mondial.

Giddens o defineste drept o largire a modernitatii, de la nivelul societatii la nivelul intregii lumi, "modernitatea la o scara globala", iar Waters drept "consecinta directa a expansiunii culturii europene asupra intregii planete, a colonizarii si implementarii propriei culturi" (Globalization, Londra, 1995). De asemenea, FMI-ul considera ca globalizarea consta in cresterea integrarii pietelor internationale atat de bunuri si servicii, cat si de capital (FMI 1997), pe cand Auguste extinde aceasta definitie, concepand globalizarea ca fiind "cresterea liberei circulatii a persoanelor, produselor, serviciilor, bunurilor si ideilor peste granitele internationale" .

O definitia oarecum mai cuprinzatoare, dar si mult mai controversata a acestui fenomen a fost data de Charles Kegley JR si Eugene Wittkopf, ei definind-o drept "integrarea si cresterea interdependentei dintre state ca urmare a contactelor si schimburilor creand o singura societate globala, unita in cadrul unei singure culturi in asa fel incat sa lege indivizii de un acelasi unic destin si sa reduca prin acest proces capacitatea statelor de a controla destinele nationale".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.