Despre etica

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.50

nivel: Facultate

Etica a aparut aici ca un efect al conduitei socio-religioase. Cu timpul aceste modele sociale reglate religios au ajuns traditie iar astazi putem vorbi de traditia budista, crestina sau islamica.
Nu vom incerca sa descoperim toate itele care au dus la eticile acestor sisteme, in fond nu putem purta aici decat o discutie superficiala si de ansamblu, judecand dupa sistemele sociale, cultural[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre etica

Etica a aparut aici ca un efect al conduitei socio-religioase. Cu timpul aceste modele sociale reglate religios au ajuns traditie iar astazi putem vorbi de traditia budista, crestina sau islamica.
Nu vom incerca sa descoperim toate itele care au dus la eticile acestor sisteme, in fond nu putem purta aici decat o discutie superficiala si de ansamblu, judecand dupa sistemele sociale, culturale. Religioase si filosofice ale acelor vremuri.

Vom incerca in continuare sa surprindem cateva tipuri de etici gandite in afara sistemelor religioase. Aici avem varii etici ale unui Spinoza, Kant, Rousseau, Mill sau Darwin. In acest sens vom contura in prima instanta ceea ce este numita ca fiind o etica naturala, sau teoria dreptului natural.Teoria dreptului natural nu este catusi de putin o singura teorie, in istorie aceasta teorie a suferit numeroase modificari si variante. Prima oara aceasta teorie aparut in Grecia antica, cei mai de marca exponenti aiei fiind Platon si Aristotel. In aceasta perioada se exersa un interes spre intelegerea comportamentului uman.

Comportamentul uman se gandea ca suporta doua elemente, oarecum opuse, in care el se manifesta, si anume:- cel societal, care difera de la o societate la alta si - cel natural, sau cel care tine de natura, fizic. Teoria dreptului natural mizeaza pe faptul ca omul trebuie sa intrezareasca dincolo de perdeaua ordinii sociale, cunoasterea care-l inobileaza trebuie sa paseasca dincolo de societate spre Formele Ideale cum ar zice Platon sau catre primele principii si cauze la Aristotel.

Pentru acesta din urma dreptul natural este o urmare a principiului interior inerent oricarui lucru. "Aristotel nu sustine ca naturalul (sau realul) este imuabil, dar pretinde ca schimbarile sa aiba loc ca rezultat al actiunii principiului natural interior fiintei". Acest model de a vedea dreptul natural a avut continuitate in istorie, astfel Toma d'Aquino, un aristotelician convins, afirma ca dreptul natural se armonizeaza cu natura umana. Este cum am zice noi astazi a face totul conform firii lucrurilor. Cu toate acestea dreptul natural implica si o forma de rationalizare a naturii umane si de promulgare, propovaduire.

La Toma d'Aquino mai apare totusi un element, si anume dreptul divin, dar nu aici este locul pentru a discuta despre acest lucru, zicem doar ca datorita acestui drept divin, dreptul natural paleste in perfectiune si devine doar un surogat pamantean pentru primul. In perioada moderna se intampla un lucru interesant cu teoria dreptului natural, aici odata cu laicizarea multor conceptii filosofice si in acelasi timp umanizarea lor, teoria dreptului natural devine o teorie a dreptului omului. Teoriile moderne a omului au aparut majoritatea sub influente politice. Avem o legatura intre dreptul natural si utilitarism.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.