Despre deseuri

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.10

nivel: Liceu

Cantitatea de deseuri provenite din constructii si demolari generata in Romania este relativ scazuta, dar se prognozeaza o crestere, determinata de dezvoltarea economica a tarii.

Nu exista inca un sistem adecvat de valorificare a deseurilor din constructii si demolari, ci doar o reutilizare interna in gospodaria proprie sau o comercializare pe o piata nedeclarata. Strategiile regio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre deseuri

Cantitatea de deseuri provenite din constructii si demolari generata in Romania este relativ scazuta, dar se prognozeaza o crestere, determinata de dezvoltarea economica a tarii.

Nu exista inca un sistem adecvat de valorificare a deseurilor din constructii si demolari, ci doar o reutilizare interna in gospodaria proprie sau o comercializare pe o piata nedeclarata. Strategiile regionale de gestiune a deseurilor trebuie sa prezinte solutii care sa vizeze si aceasta categorie de deseuri, avand in vedere ca acestea devin o problema stringenta.

Deseurile de productie sunt reprezentate de deseurile industriale si agricole, inclusiv cele rezultate de la producerea energiei. Organizarea activitatii de gestionare a deseurilor de productie este obligatia generatorului, prin mijloace proprii sau prin contractarea serviciilor unor firme specializate.

La momentul actual, exista foarte putine firme care au ca domeniu de activitate gestionarea deseurilor de productie, iar serviciile pe care le ofera acestea sunt limitate atat in ceea ce priveste tipurile de deseuri, cat si capacitatile de lucru.

In cursul anului 2004, cantitatea de deseuri generate de industrie, a fost de 355 milioane tone, din care 326 milioane tone sunt deseuri rezultate din activitatile de extractie, reprezentand 92% din deseurile de productie.

Activitatile economice in cadrul carora s-au produs cele mai mari cantitati de deseuri in anul 2004, cu exceptia industriei extractive, au fost industria energetica, metalurgie si constructii metalice, industria petrochimica, chimica, cauciuc, mase plastice si industria alimentara.

Poluarea siturilor contaminate are surse diverse, cum ar fi poluarea provenind din activitatile miniere, iazurile de decantare, haldele de steril, depozitele de deseuri neconforme, deseurile si reziduurile anorganice, industria petroliera.

Inventarele anterioare privind poluarea solurilor in Romania (realizate inainte de anul 1989) au aratat ca aproximativ 900.000 ha au fost afectate in mod diferit de diverse tipuri de poluanti. In general, dupa anul 1989 s-a constatat o reducere a unor tipuri de poluare, datorita fie scaderii cantitatilor de fertilizanti si pesticide aplicate, scaderii emisiei noxelor, fie inchiderii unor unitati industriale si agricole.

In prezent, nu exista o strategie nationala privind toate siturile contaminate, ci doar o baza de date limitata la anumite categorii de situri, asa cum a fost prezentat mai sus. Un inventar complet si o strategie nationala exista doar pentru acele situri afectate de gestionarea necorespunzatoare a deseurilor municipale, miniere, medicale. Celelalte categorii de situri contaminate trebuie, astfel, investigate.

Si in Europa s-a inregistrat o crestere continua a volumelor totale de deseuri. Chiar daca cea mai mare parte din acestea este reprezentata de deseurile provenite de la constructii si demolari, raportarile vizeaza in principal deseurile de ambalaje, care sunt puternic legate de cresterea economica si de obiceiurile legate de consum.

Conform Raportului ,,Semnale de mediu pe anul 2004,, din anul 1997 pana in 2001 cantitatea de deseuri de ambalaje a crescut in 10 din cele 15 state membre. Cele mai utilizate metode de gestionare a deseurilor utilizate in tarile Uniunii Europene sunt: reutilizarea deseurilor de catre agentul economic generator, tratarea si reciclarea acestora de catre reciclatori sau transferarea catre o statie de tratare pentru reducerea gradului lor de periculozitate sau catre un incinerator pentru reducerea volumului, precum si depozitarea deseurilor nerecuperabile.

Folosirea incinerarii este o practica raspandita in unele tari, de exemplu in Danemarca si Olanda, in timp ce in altele, precum Germania si Austria, se foloseste mai mult reciclarea. Insa, conform modificarilor din ianuarie 2004 la Directiva se va restrictiona in mod eficient scopul pentru care au fost construite incineratoarele.

In unele tari, acest lucru va necesita schimbari substantiale in ceea ce priveste colectarea si sortarea deseurilor. Obiectivele directivei trebuie indeplinite pana la sfarsitul anului 2008.

Obiectivul principal al UE ramane generarea unui numar mai redus de deseuri.Este necesar a se defini in mod unitar cantitatile de deseuri existente la nivelul statelor membre si nemembre ale UE.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.