Despre ceramica

1x punct

categorie: Diverse

nota: 8.93

nivel: Gimnaziu

Referat Despre ceramica
Cu veselia izbanzii, creatorul unei astfel de realizari epocale si-a infrumusetat noile vase, inainte de a le coace, zgariind pe ele cu un betisor linii, ca un ritm de pasi, sau, muindu-si degetul intr-o zeama de lut rosu,alb sau negru, a trasat urme in cerc, asa cum el insusi se invartea dansand. Vasele noastre de Cucuteni sunt astfel de inregistrari ale emotiilor o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre ceramica

Referat Despre ceramica
Cu veselia izbanzii, creatorul unei astfel de realizari epocale si-a infrumusetat noile vase, inainte de a le coace, zgariind pe ele cu un betisor linii, ca un ritm de pasi, sau, muindu-si degetul intr-o zeama de lut rosu,alb sau negru, a trasat urme in cerc, asa cum el insusi se invartea dansand. Vasele noastre de Cucuteni sunt astfel de inregistrari ale emotiilor olarului comunicate noua peste milenii.
Peste tot, din China pana in Mexic, fenomenul s-a petrecut la fel, de unde asemanarile uimitoare intre cele mai vechi piese de ceramica de pe tot globul.

Al treilea pas important a fost smaltuirea, acoperirea vaselor, cu un strat sticlos( obtinut prin topirea in foc a unor nisipuri) ceea ce le-a facut impermeabile...."

Ceramica este reprezentata de obiectele care sunt modelate din lutul ud, apoi sunt intarite prin coacere. Ceramica include obiecte practice si decorative, precum bilele, vasele, vazele si lampile.
Cuvantul „ceramica” descrie si fabrica unde se fabrica aceasta. Produsele din ceramica fac parte dintr-o gama completa ce mai include ciment, caramida si alte produse industriale. 4 pasi sunt necesari pentru producerea ceramicii: pregatirea amestecului din lut, formaea acestuia, decorarea produsului si coacerea sa. Temperatura la care se pregateste este cea care da ceramicii aparitia sa finisata si duritatea.

Exista 3 tipuri de ceramica:
ceramica din lut;
ceramica cu cuartz si portelanul.
Fiecare tip este delimitat in functie de amestecul de lut si de temperatura la care se coace. Temperatura de coacere scazuta permite utilizarea unor culori lucioase. Ceramica cu cuartz este realizata dintr-un amestec de lut mai dur care ii da taria. Acest produs este creat la o temperatura mult mai mare pentru a avea o duritate crescuta. Portelanul este cel mai pur si delicat tip de ceramica. Este creat din koalin si lut, la care se adauga feldspar si care se coc la temperaturi scazute.


Cine erau cei care creau faianta?
Sunt multe scene in arta egipteana care arata lucratorii de ceramica, dar numai o scena este posibil sa ii surprinda pe cei care produceau faianta. Ea provine din a 26 Dinastie Theban, din timpul domniei lui Psamtek I.

Excavarea unui mormant la Lisht a dezvaluit ceremonia Debeni, supravegheata de lucratorii de faianta si exista si alte texte funerare legate de aceste fapte. Papirusul pentru inmormantarile in timpul Dinastiei 19 au apartinut unui om numai Qn-hr, care are titlul de imy-r irw khshdj, care in prezent include termenul de faianta. Pe langa acestia au mai existat si altii, cei mai multi lucratori de faianta, care si-au lasat munca generatiilor viitoare, raman nedescoperiti.

Practici de producere a faiantei antice
Faianta antica a fost creata prin slefuirea cuartzului sau a cristalelor de nisip si amestecarea acestora cu diferite cantitati de sodiu, potasiu, calciu, magneziu. Amestecul era creat sub diferite forme, precum margelele sau amuletele, iar dupa aceea acestea erau expuse la caldura. In timpul caldurii, formele isi creau propriul luciu si aveau culori particularizate. Tipuri de obiecte create de faianta antica includ amulete, margele, inele, scarabei si chiar unele bile.
Investigatiile recente asupra tehnologiei de productie a faiantei din zonele egiptene idica faptul retetele s-au schimbat de-a lungul timpului si de la zona la zona.

Unele dintre schimbari includ utilizarea sodiului ca flux aditiv – fluxul ajutand materialele sa fuzioneze impreuna incalzite la temperaturi mari. De fapt, materialele componente din sticla se topesc la temperaturi diferite, iar pentru a face faianta trebuie sa moderezi punctele de topire.

Culorile originale ale faiantei au fost create prin adaugarea aramei (pentru a obtine o culoarea turcoaza sau manganul (pentru a deveni negre). In timpul productiei de sticla, in jurul anului 1500 i.Hr. culori aditionale au fost create, incluzand rosu mangan, albastru cobalt si o nuanta de galben.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.