Despre budism

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Facultate

Este budismul o filozofie sau o religie? Intrebare suparatoare, intrucat este rau formulata pentru budismul care nu se lasa inchis in categoriile noastre occidentale. Aceasta distinctie intre filozofie si religie risca sa ne conduca pe o pista falsa, intrucat e lipsita de pertinenta intr-un univers atat de integrat precum cultura indiana. Dar cum poate fi conceputa o religie fara Dumnezeu? Totul d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre budism

Este budismul o filozofie sau o religie? Intrebare suparatoare, intrucat este rau formulata pentru budismul care nu se lasa inchis in categoriile noastre occidentale. Aceasta distinctie intre filozofie si religie risca sa ne conduca pe o pista falsa, intrucat e lipsita de pertinenta intr-un univers atat de integrat precum cultura indiana. Dar cum poate fi conceputa o religie fara Dumnezeu? Totul depinde, desigur, de definitia data de religie.

Ori, constatarea se impune la nivel istoric : de la inceputul budismului si pe tot parcursul dezvoltarii sale, comportamentul concret al budistilor a fost un comportament religios. Iar acest comportament manifesta fundamental o nevoie de mantuire. Doctrina budica favorizeaza constientizarea ,,insuficientei radicale a acestei lumi schimbatoare" prin raportare la beatitudinea la care omul aspira. Insa aceasta constiinta nu se poate trezi decat in functie de o exigenta a absolutului inscrisa in inima omeneasca si de convingerea ca numai faptul de a intalni absolutul poate salva omul, adica il poate elibera de orice suferinta si a-i da beatitudinea nesfarsita la care aspira.

Ori Buddha a invatat Calea pe care a descoperita o data cu Trezirea/Iluminarea, cale conducand ,,la pace, la intelepciune, la trezire si la Nirvana.Desigur, Buddha nu s-a prezentat ca un mantuitor. El arata drumul: nu este el insusi drumul (spre deosebire de crestinism, in care Mantoitorul Iisus se autointituleaza Calea, Adevarul si Viata.).Cu toate acestea, demersul spiritual al budistului tinde spre o mantuire totala si definitiva, chiar daca acesta nu isi ingaduie sa spuna ceva pozitiv despre acesta.

Originalitatea mesajului budist consta in faptul ca acea convertire pe care o propune isi trage seva si orientarea exclusiv din polul negativ (de care omul aspira sa se elibereze), in timp ce polul pozitiv ramane cu desavarsire gol. Dar din faptul ca atare este cu putinta sa interpretam budismul ca un ansamblu de tehnici care ar permite initiatului sa ajunga la capat prin forte proprii si in mod sigur: mantuirea ar fi atunci efectul actelor savarsite . Insa Nirvana , fiind Absolutul, nu poate fi efectul a orice.

Rolul caii budiste este doar a se dispune, fara a fi posibil sa se prevada cand va fi atins; caci va face, pentru a spune astfel, explozie. Budismul dezvolta asadar o atitudine de vigilenta, de asteptare si de receptivitate care reprezinta o uvertura la transcendenta.Printre altele, in scopul de a orienta omul catre scop, calea budista propune mijloace ce pot fi calificate drept salvatoare, incepand cu Refugiul. Budistul se refugiaza in Buddha, Dharma, Sangha: isi pune in ei asadar intreaga incredere. In acest triplu refugiu, el subliniaza prioritatea Dharmei. Doctrina insasi este salvatoare:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.