Despre autoritate si decizii in organizatii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 8.10

nivel: Liceu

„Daca A este purtatorul si B este subiectul autoritatii īntr-un anume domeniu, atunci, din punct de vedere logic, este posibil ca, īntr-un alt domeniu, B sa fie purtatorul, iar A subiectul.” (Bochenski, 1991)

Proprietatea este ignorata frecvent de persoane care cred ca, īntrucāt sunt o autoritate pentru alte persoane īn anumite domenii, acestea din urma nu pot fi, la rā[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre autoritate si decizii in organizatii

„Daca A este purtatorul si B este subiectul autoritatii īntr-un anume domeniu, atunci, din punct de vedere logic, este posibil ca, īntr-un alt domeniu, B sa fie purtatorul, iar A subiectul.” (Bochenski, 1991)

Proprietatea este ignorata frecvent de persoane care cred ca, īntrucāt sunt o autoritate pentru alte persoane īn anumite domenii, acestea din urma nu pot fi, la rāndul lor, mai competente (“autoritati”) pentru ei īn alte domenii. Un profesor poate fi o autoritate pentru un student īn multe domenii stintifice, dar studentul poate fi foarte bine informat despre computere si atunci este o autoritate pentru profesor īn domeniul computerelor.

Este tranzitiva, adica: daca cineva (P1) este o autoritate pentru altcineva (P2) iar acesta (P2), la rāndul lui, este o autoritate pentru o a treia persoana (S) īn acelasi domeniu, atunci P1 (autoritatea „superioara”) este o autoritate pentru (S) īn domeniul dat. Este situatia īn care „marele maestru” (maestrul maestrului) este recunoscut drept autoritate de discipol sau „seful cel mare” (seful sefului cuiva) īi este sef si este recunoscut ca atare de un subordonat.

Pe lānga alte consecinte logice ale acestor proprietati ale relatiei de autoritate, una este esentiala:Īntrucāt „fiecare om este īn cel putin un domeniu o autoritate pentru ceilalti oameni” (de exemplu, el este singurul care stie propriile senzatii si propriile gānduri), atunci „niciun om nu este pentru vreun alt om o autoritate īn toate domeniile”.

Ca urmare, dictatura autoritatii (cineva este o autoritate pentru toti ceilalti, īn toate domeniile) este absurda din punct de vedere logic. Este evident ca stilul de management excesiv autoritar nu are, astfel, suport logic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.