Despre Polibius

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.06

nivel: Liceu

Multe din lucrările sale s-au pierdut : Viața lui Filopoimen, Tratatul despre tactică, Istoria războiului numatin, chiar opera sa fundamentală s-a păstrat fragmentat; Istoria universală. Scrisă în 40 de cărți povestește cucerirea lumii de către romani, de la începutul celui de al doilea război punic până la ocuparea Corintului.
Experienta sa politica îl ajuta să analizeze profund[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre Polibius

Multe din lucrările sale s-au pierdut : Viața lui Filopoimen, Tratatul despre tactică, Istoria războiului numatin, chiar opera sa fundamentală s-a păstrat fragmentat; Istoria universală. Scrisă în 40 de cărți povestește cucerirea lumii de către romani, de la începutul celui de al doilea război punic până la ocuparea Corintului.
Experienta sa politica îl ajuta să analizeze profund mobilele oamenilor de stat, caracterul popoarelor și al instituțiilor lor. Studiul său despre constituțiile Spartei, Romei și Catarginei sunt monumente de informație exacte și de comentariu pertinent.

Metoda pătrunzătoare a lui Polybios se înrudește cu aceea a lui Tucidide. Analizat în comparație cu istoricul roman Titus Livius care e preocupat mai mult de artă și retorică, el dovedește spirit științific și realist.
A scris o istorie pragmatica adica consacrata povestirii evenimentelor și epideictică prin punerea în lumina a legăturii dintre cauza și efect.

Polibiu vede istoria si cunoasterea ei ca mijloc de indreptare, si o numeste cea mai temeinica educatie care te face sa accepti cu demnitate schimbarile destinului descoperind peripetiile altora: învățătura desprinsă din istorie este cea mai temeinică educație și pregătire pentru treburile politice și cea mai bună , singura și mai strălucită învățătură care te face în stare să suporți cu demnitate schimbările soartei, este amintirea peripețiilor altora .... Justifica tema propusa - cucerirea lumii cunoscute de catre romani in numai 53 de ani- prin inedit si de aceea ar starni interesul cititorului indiferent de varsta, iar importanata cunoasterii realității istoriei este destul de des mentionata ca folositoare fiind împotriva spectacolului declamatoriu. Polybios clasifică trei tipuri de istorie(în Cartea IX): felul genealogic care cuprinde timpurile eroice și genealogia zeilor, tipul care tratează despre colonizări, întemeieri de orașe și raporturile dintre colonii și metropolele lor și tipul care tratează despre faptele neamurilor, ale orașelor și domnitorilor adică istoria propriu-zisă .

Partile cele mai importante ale istoriei sale sunt cauzele, contextul si urmarile evenimentelor evocate , are viziunea interdependentei evenimentelor si trateaza tema ca atare.
Fortuna are rolul ei in istorie , unul destul de important, acela de a crea scopul, insa istoria lui Polibiu va descifra mijloacele prin care soarta reuseste sa-si indeplineasca acel scop. Evaluand ceea ce au scris inaintasii sai , Polibiu pledeaza pentru o istorie universala pentru ca nimeni nu o mai facuse si pentru ca era adeptul imaginii de ansamblu, cu o prezentare a istoriei plecand de la general la particular si nu fragmentar , combatandu- i pe cei care procedasera altfel( Plinius si pe Fabius Pictor)
De asemeni pledeaza pentru obiectivitatea si impartialitatea istoricului in prezentarea faptelor și pentru respectarea cronologiei.

Stie ca lipsa unei cronologii admise de toti ar distruge credibilitatea celor scrise de el din experienata personala. Descoperise aceasta lipsă la unii dintre predecesorii săi si s-a ferit sa cadă în aceeași greșală. De aceea el va preciza mereu data la care se consuma evenimentul aflat in discutie fixându-și ca reper olimpiada din 776; în epoca respectiva, cu toate ca era descoperit calendarul, grecii nu aveau o cronologie valabila pentru toate statele grecesti. De abia în secolul III savanții alexandrini au conceput o cronologie luând drept criteriu olimpiadele care aveau loc din 4 în 4 ani. În urma unor calcule se ajungea la datarea unui eveniment luând ca reper olimpiada din 776 cea de la care s-a pastrat numele învingătorilor. Asa se explica de ce apar diferente între datarile lui și ale lui Titus Livius care îl citeaza în cartea sa.

În ceea ce privește sursele sale, ca apropiat al lui Scipio, a avut acces la arhivele romane ,surse punice, observația directă; el singur spune ca la multe dintre aceste lupte a participat direct, le-a urmarit sau le-a condus. Cat despre marturiile orale, acesta le foloseste cu rezerva si le verifica personal, cum a procedat cu reconstituirea drumului din Alpi al lui Hannibal. În plus, este citata ca sursa o inscriptie arheologica : stela de la Lacinium unde era consemnat numarul soldatilor lui Hannibal.

Nou la Polybios este faptul că face diferenta intre cauza si intentie sau pretext. Intentia e data de dispozitii sufletesti, de rationamente,de ganduri din care rezulta hotarari si decizii și propunerea unei actiuni pentru infaptuirea careia se va inventa o cauza. Pune accent nu numai pe faptele in sine ci si pe imprejurarile care le-au precedat, le- au insotit si le-au urmat ; astazi am spune contextul socio-politic in care au izbucnit și evoluat.

Remarcam tendinta spre analiza a acestui istoric, lucru care nu se regaseste la inaintasii sai. În concepția sa, evenimentul în sine este determinat de cauze, mijloace si scopuri si are un rezultat final fericit sau nu .In prezentarea unui teatru de razboi, el furnizeaza amanunte legate de strategie militara cu tot ce presupune acest lucru ( metode de lupta, armament, plasare in spatiu, consolidarea pozitiilor, aprovizionare, numar de combatanti). Nu neglijaza nici aspectul psihologic al situatiilor pe care le povesteste, evidentiind uneori fapte de vitejie, curaj, evenimente tragice și nu de putine ori vorbeste despre maretia si indrazneala romana prin comparatie cu celelalte natii razboinice cunoscute (persii, lacedemonienii, macedonenii).

Ca scriitor, Polybios este foarte clar, cu toate ca stilul sau este cam tern și uneori greoi. Spiritul sau este mai mult științific decât literar iar opera sa este valoroasa mai mult prin fond decat prin forma. Ca toți istoricii vechi, el a fost și geograf. Datorita faptului ca a calatorit mult si datorita calitaților sale de observator, el a imbunatatit din multe puncte de vedere cunoștințele pe care anticii le aveau despre pamant si lumea locuita.
Ca mod de organizare al expunerii, el folosește descrierea prin prezentarea de momente alaturate in spatiu si in succesiune; elementele componente ale scenelor de lupta sunt prezentate sistematic, organizat astfel incat sa sugereze o imagine unitara, de ansamblu si sa trezeasca interesul cititorului, si chiar stari emotionale.

Descrierea se aseamana cu un tablou care retine aspectul realist cat si dinamic si il infatisaza intr- o imagine de ansamblu fixata in forme statornice si acest lucru este realizat numai prin cuvinte.
Chiar daca digresiunea abate atentia cititorului de la ideea centrala prin introducerea si dezvoltarea unor idei paralele, tocmai aceste lucruri adaugate deci temei principale dau imaginea de asamblu a istoriei la care Polibiu tine .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.