Despre Ion Creanga

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Inceputul Amintirilor consta intr-un dialog cu propriul cuget. Amintirile revin nu intr-o ordine perfecta, accentul cazand pe intamplari care justifica intentiile sale. Semnificativ mai ales, este inceputul capitolului al treilea: ""Nu te lasa inima sa taci; asurzesti lumea cu taraniile tale"

-Nu ma lasa, vezi bine, cugete, caci si eu sunt om din doi oameni.". Explicatia se bazeaza[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre Ion Creanga

Inceputul Amintirilor consta intr-un dialog cu propriul cuget. Amintirile revin nu intr-o ordine perfecta, accentul cazand pe intamplari care justifica intentiile sale. Semnificativ mai ales, este inceputul capitolului al treilea: ""Nu te lasa inima sa taci; asurzesti lumea cu taraniile tale"

-Nu ma lasa, vezi bine, cugete, caci si eu sunt om din doi oameni.". Explicatia se bazeaza pe un fel de psihologie etnica humulesteana: "eu am alta treaba de facut: vrau sa-mi dau seama despre satul nostru, despre copilaria petrecuta in el, si atata-i tot."."Amintiri din copilarie" este alcatuita din 4 capitole, inegale ca intindere; primul, al treilea si al patrulea debuteaza cu descrierea satului natal sau al imprejurimilor, al doilea evocand casa parinteasca si jocurile copilariei.

Satul moldovenesc, Humulesti in esenta, este evocat nostalgic, lirismul fiind pronuntat, caci locurile natale sunt acum, pentru omul matur, un paradis pierdut, pe care ar dori sa il regaseasca. Va descrie asezarea satului si vecinii, locuitorii si relatiile interumane, obiceiurile si traditiile; jocurile copilariei cu tot hazul lor, bucuria de a trai si necazurile trecatoare formeaza un alt univers, strans legat, insa, de primul.

Memorabila este descrierea satului din prima parte a lucrarii: "Si-apoi Humulestii, si pe vremea aceea, nu erau numai asa, un sat de oameni fara capataiu, ci un sat vechiu razasesc, intemeiat in toata puterea cuvantului: cu gospodari tot unul si unul, cu flacai voinici si fete mandre care stiau a invarti si hora, dar si suveica, de vuia satul de vatale in toate partile; cu biserica frumoasa si niste preoti si dascali si poporani ca aceia, de faceau mare cinste satului lor.".

Evocarea satului si a imprejurimilor e facuta cu drag si cu sensibilitate. Nefiind un descriptiv, nu individualizeaza peisajul, care ramane la o descriere generala. Marturisirea sentimentelor pentru Humulesti si oamenii lui este facuta in mod direct.Satul era ca o familie mai mare, un fel de rai pamantesc. Desi nu erau bogati, humulestenii aveau cu ce trai, iar copiii traiau cu sentimentul ca nimic nu poate fi mai frumos: "Doamne, frumos era pe-atunci, caci si parintii si fratii mi-erau sanatosi, si casa mi-era indestulata si copiii si copilele megiesilor erau de-a pururea in petrecere cu noi, si toate imi mergeau dupa plac.".

Satenii se cearta, se impaca la o petrecere buna, sunt zgarciti precum mos Vasile, certareti, ca matusa Marioara, sau glumeti ca tatal lui Nica. Viata eroilor lui Creanga se desfasoara in spiritul autentic al firii poporului nostru. Respecta virtutile spirituale si fizice, pe care le respecta, in general, omul din popor: curajul, harnicia, prietenia, spiritul intreprinzator, optimismul viguros.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.