Despre Finlanda

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Plante si animale
Aproximativ trei patrimi din Finlanda este acoperita de paduri. Exceptie face extrema sudica, unde sunt arini, artari si ulmi, padurile sunt majoritatea de conifere, dominate de molizi si pini. In Finlanda traiesc aproape 1 200 de specii de plante si ferigi si vreo 1 000 de varietati de licheni. Printre animalele salbatice se numera: ursii, lupii si vulpea polara , toate g[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre Finlanda

Plante si animale
Aproximativ trei patrimi din Finlanda este acoperita de paduri. Exceptie face extrema sudica, unde sunt arini, artari si ulmi, padurile sunt majoritatea de conifere, dominate de molizi si pini. In Finlanda traiesc aproape 1 200 de specii de plante si ferigi si vreo 1 000 de varietati de licheni. Printre animalele salbatice se numera: ursii, lupii si vulpea polara , toate gasite mai ales in zona cea mai putin populata din regiunile de nord.

Renul, domesticit de sami(laponi), a disparut in salbaticie. Cuiburile gastelor salbatice, lebedelor, ptarmiganului si fluierarului auriu sunt peste tot cuprinsul nordului Finlandei. Printre pestii de apa dulce se incadreaza bibanii, somonii, pastravii si stiucile. Principalii pesti de apa sarata sunt codul, scrumbia si egrefinul. Balenele pot fi observate de pe coasta.

Solurile
Soluri cenusii de munte predomina tinuturile interioare. Treimea nordica a Finlandei este acoperita de mlastini amestecate cu turba. Cele mai fertile soluri sunt in sud, campiile de coasta, care sunt formate din argila marina.

Clima
Datorita influentei moderate a apelor ce o inconjoara, climatul Finlandei este mai putin sever decat s-ar fi asteptat. Temperatura medie in luna iulie in sud este de 15.6oC; in februarie este de aproximativ -8,9oC. Precipitatiile (ploaia si ninsoare) sunt in medie de 460 mm in nord si 710 in sud. Un mic strat de zapada acopera pamantul in sud pentru 4-5 luni (pe an) si pentru 7 luni in nord.

Resurse naturale
Padurile sunt cea mai valoroasa resursa naturala a Finlandei. Molidul, pinul si mesteacanul auriu sunt principalele specii exploatate in scop economic. Singurii combustibili sunt lemnul si turba. Finlanda are depozite de metal printre care cupru, zinc, fier, nichel care sunt exploatate. Plumbul, vanadiul, argintul si aurul sunt extrase pentru comercializare. Granitul si calcarul sunt minerale abundente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.