Despre CD-uri

2x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.85

nivel: Liceu

Caracteristici

Materialul substratului: policarbonat
Diametrul discului: 120 mm
Grosimea discului: 1,2 mm ? 0,1 mm
Metalul de acoperire: Aluminiu sau aur
Greutate: ~14g
Toleranta de planeitate: ? 0,6 °
Precizia pozitiei pistei: ? 0,05 um
Adâncimea informatiei: 0,11 um
Viteza de citire: 200 – 500 rot/min
Sensul d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre CD-uri

Caracteristici

Materialul substratului: policarbonat
Diametrul discului: 120 mm
Grosimea discului: 1,2 mm ? 0,1 mm
Metalul de acoperire: Aluminiu sau aur
Greutate: ~14g
Toleranta de planeitate: ? 0,6 °
Precizia pozitiei pistei: ? 0,05 um
Adâncimea informatiei: 0,11 um
Viteza de citire: 200 – 500 rot/min
Sensul de rotatie: invers acelor de ceas
Sensul de citire: dinspre interior spre exterior
Viteza de scanare: constanta intre 1,2 si 1,4 m/s
Numarul de piste: 20.000
Timpul de redare: 74 min / 650 MB
Frecventa de esantionare: 44.100 Hz
Codificare: 16 bit liniar (216 = 65.536 nivele ale amplitudinii)
Raspunsul de frecvente: 20 – 20.000 Hz
Dinamica: 98dB teoretic
Distorsiuni armonice: 0,0012
Wow flutter: sub limitele masurabile

Codificarea semnalului pe CD

Pentru că sunetul ca atare nu se poate înregistra, el trebuie convertit într-o formă de energie analogică. În cazul telefonului, acesta este curentul electric, la gramofon este mișcarea mecanică a acului, în timp ce la magnetofon, casetofon și videocasetofon avem de-a face cu fluxul magnetic. Deficiența semnalului analogic este ca odată cu semnalul propriu-zis, apar la înregistrare distorsiuni și zgomote de fond. Oricât s-ar încerca filtrarea semnalului, aceasta este imposibil de realizat complet. Soluția este trecerea de la sistemul analogic, la cel digital. În acest caz sunetul este convertit în cod binar, adică o succesiune de numere 0 și 1

Codificarea cu mare acuratețe a unui semnal audio necesită eșantionarea lui la o frecvență cel puțin egală cu dublul frecvenței maxime audibile. În mod normal aceasta este de 20.000 Hz, deci esantionarea trebuie făcută de cel putin 40.000 de ori pe secundă. Tot standardul mai sus menționat stabilește această cifră la 44.100 Hz.

Pentru fiecare dintre eșantioane, amplitudinea corespunzătoare sunetului trebuie codificată în sistem binar. Pentru o distorsiune minimă, este necesar ca scara de valori posibile să fie cât mai mare. Standardul convenit pentru un sunet de înaltă fidelitate sînt cuvintele de 16 biți. Asta înseamnă 2 la puterea 16 adica 65.536 nivele de amplitudine. Deci rata de transfer a informației necesare pentru un semnal stereo este de 44.100 x 16 x 2 = 1.411.200 biți pe secundă.

Numai odată cu apariția discului optic a devenit posibilă stocarea unei cantități așa de mari de informații, cu resurse financiare relativ reduse.

CD-ul si CD-R-ul. Asemanari si deosebiri.

Asemănări :

Informația odată scrisă nu mai poate fi ștearsă sau rescrisă.
Capacitățile de stocare sunt identice.
Înregistreaza atît date cât si canale audio.
Sînt realizate în serie pe mașini automate de mare productivitate.

Deosebiri : CD >>> CD-R

CD CD-R
Informația este înregistrată odată cu fabricația de pe o matriță metalică. Informația este înregistrată de utilizator.

Informația nu se alterează în timp decît odată cu zgârierea masivă sau distrugerea. Informația se alterează în timp, datorită influenței continue a laserului de citire asupra substanței organice care la rândul ei modifică structura policarbonatului. Lumina solară și căldura accelereaza procesul.
Ideal pentru tiraje mari (peste 500 buc.) Ideal pentru unicate.
Se obține prin injecție de policarbonat cald (350°C) într-o matriță care conține gravatț informația. Ulterior este acoperit cu un strat de aluminiu sau aur cu grosimea de 55nm și apoi cu unul de lac.

Se obține prin aplicarea pe discul de policarbonat negravat, a unui strat de vopsea organică și a unuia de aur. Când este iradiat de fasciculul laser al aparatului de înregistrare, polimerul conținut de vopsea reacționează cu policarbonatul, formînd proeminențe. Acestea sunt interpretate ulterior de fasciculul laser de citire.

Fața pe care se face citirea este argintie (Al) sau aurie (Au). Fața pe care se face citirea este verde sau albastră.

Cum se fabrică un CD

În mod neașteptat, fabricarea CD-ului nu este foarte diferită de cea a clasicului LP. Este implicată doar o tehnologie mult mai evoluată.
Realizarea în serie a unui CD implică existenta originalului (modelului) care urmează a fi replicat. Acesta este produs fie de un studio muzical (CD audio), fie de o firmă producatoare de soft (CD-ROM). Suportul acestui "original" este de obicei un CD-Recordable.

Datele de pe acesta sunt trecute printr-un codor care generează semnalul folosit de laserul care "gravează" ceea ce va deveni matrița. Suprafața pe care se face aceasta este un strat fotosensibil foarte fin și uniform. Acolo unde are loc expunerea la fasciculul laser, se produce o modificare chimică prin care pelicula fotosensibilă devine solubilă la soluția care se folosește la developarea ulterioară. În consecință, în locul respectiv stratul fotosensibil dispare. Rezultă astfel pe discul de sticlă o suprafață în care locurile "arse" de laser apar ca niște adîncituri.

După transferul în acest mod a informației, se face peste ceea ce a rămas din stratul fotosensibil lipit pe suprafața de sticlă, o depunere de argint sau nichel, pentru a-l face conductibil electric. Apoi prin electroliza are loc depunerea unui strat mai gros de nichel, care detașat ulterior de suprafața de sticlă, reprezintă așa numitul "tată". Acesta este imaginea în negativ a viitorului CD.

Tot prin electroliză, cu ajutorul "tatălui" se produc "mame" iar din acestea "fii". Aceștia din urmă se mai numesc matrițe (în engleza stamper) și se folosesc la fabricarea propriu-zisa a CD-urilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.