Despre Alexandru Ioan Cuza

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Viitorul domn si-a facut primele studii la Iasi, intr-un pension francez, unde i-a avut colegi pe Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri si pe marele artist dramatic de mai tarziu, Matei Millo. Isi continua studiile la Paris, luandu-si bacalaureatul in anul 1835. Reintors in tara, intra in armata si, apoi, este membru al judecatoriei din tinutul Covurlui (astazi, judetul Galati). In 1844 se casato[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Despre Alexandru Ioan Cuza

Viitorul domn si-a facut primele studii la Iasi, intr-un pension francez, unde i-a avut colegi pe Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri si pe marele artist dramatic de mai tarziu, Matei Millo. Isi continua studiile la Paris, luandu-si bacalaureatul in anul 1835. Reintors in tara, intra in armata si, apoi, este membru al judecatoriei din tinutul Covurlui (astazi, judetul Galati). In 1844 se casatoreste cu Elena Rosetti, fiica postelnicului Iordache Rosetti.

A.I.Cuza a fost participant activ al miscarii revolutionare de la Iasi, din martie 1848, fiind exilat impreuna cu alti 12 fruntasi ai acesteia. Scapat de sub escorta care-i ducea la Galati, Cuza trece in Transilvania, unde participa la Adunarea de la Blaj din 3-5 mai 1848, apoi trece in Bucovina, unde formeaza, cu alti moldoveni veniti aici, Comitetul revolutionar moldevean. In anii urmatori a avut diferite slujbe: presedinte al judecatoriei Covurlui, director in Ministerul de Interne, vornic (1855) si parcalab (1856) la Galati.

Din aceasta functie isi da demisia in timpul alegerilor pentru Adunarea Ad-hoc, protestand impotriva manevrelor de falsificare a listelor electorale facute de caimacamul Nicolae Vogoride. Prin acest gest a devenit cunoscut in tara si in cercurile diplomatice europene. In momentul alegerii sale ca domn, A.I.Cuza era comandantul ostirii Moldovei, cu gradul de colonel.

Devenise foarte popular, i se cunostea firea mai putin interesata in a face cariera, era un mare patriot, cu idei largi, liberale. Caracterul sau integru, deschis, sprijinul primit din partea membrilor Partidei Nationale de la Iasi si Bucuresti, legaturile pe care le avea in societatile secrete revolutionare (de tip masonic) din Ranta si din principate (era venerabil al lojei "Steaua Dunarii" din Galati), presiunea populatiei bucurestene asupra Adunarii Elective de pe Dealul Mitropoliei au fost factorii care au concurat in alegerea sa ca domn al ambelor principate la 24 ianuarie 1859.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.