Design vestimentar

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.26

nivel: Facultate

Moda inseamna schimbarea periodica a formei, a dimensiunii si a culorii.Uzual termenul moda include valori artistice de la stil vestimentar la arhitectura si se extinde la filozofii, modalitati de comportament, stiinte sociale.

Moda a fost abordata ca fiind un capriciu, efectul unor propuneri sau consecinta latenta a unui sistem social.Chiar daca unii afirma ca moda este un moft[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Design vestimentar

Moda inseamna schimbarea periodica a formei, a dimensiunii si a culorii.Uzual termenul moda include valori artistice de la stil vestimentar la arhitectura si se extinde la filozofii, modalitati de comportament, stiinte sociale.

Moda a fost abordata ca fiind un capriciu, efectul unor propuneri sau consecinta latenta a unui sistem social.Chiar daca unii afirma ca moda este un moft si un mod irational de a ne exprima dorintele, aceasta este determinata de varsta, cultura, de sistemul economic si social [1].

1.1. Ce inseamna sa fii la moda in Romania, Ucraina, SUA sau Hong Kong ?
La fel ca in Romania, in multe tari de pe mapamond moda este la loc de cinste printre locuitorii lor. Cei care nu isi permit sa investeasca mii si zeci de mii de euro intr-o garderoba unica, semnata cu numele unui designer cunoscut, incearca sa combine tendintele vazute in reviste si culorile ce se poarta sezon de sezon pentru a fi la moda.

A fi la moda nu este un concept universal si este mai degraba un fenomen procesat de mentalitatile locale, in functie de zona, traditii, clima si sezon.Romanii au mereu placerea de a se asorta si de a fi placuti prin prezenta fizica adoptand uneori principiul ca "haina chiar il face pe om".

In Rusia si Ucraina tricourile scurte si tocurile cat mai inalte, purtate in orice anotimp, inseamna sa fii asortat cu moda strazii. In Ucraina interesul pentru moda este la fel de dezvoltat ca in Romania. Acest interes poate fi uneori si exagerat. Asa zisele tinute de mers la serviciu sunt unele care pot parea stridente in anumite tendinte locale. Granitele culturale au standarde diferite.

In Statele Unite ale Americii, conceptul la moda este exprimat in primul rand prin tinute lejere. Tricouri simple, pantofi sport si pantaloni comozi. Americanii prefera comoditatea si in functie de cum se simt asa se si imbraca.

In Hong Kong acelasi concept este exprimat adesea prin desene imprimate pe tricouri. Mediul conservator din Hong Kong, incluzand medici sau avocati, asorteaza elemente Gucci sau Armani cu tinutele cu desene imprimate[2].Moda inseamna inainte de orice o afacere. Sunt implicate mai multe persoane in cumpararea, vanzarea si producerea hainelor decat in oricare alta afacere din intreaga lume. In fiecare zi milioane de muncitori realizeaza modele, cos, lipesc, vopsesc si transporta hainele in magazine. Mai sunt si reclamele din reviste, de pe panouri sau autobuze, un simbol al unei industrii uriase si o metoda de a ne face sa alegem anumite haine, constient sau inconstient.

Hainele pot fi si o arma politica. In Anglia secolului XIX era interzis prin lege ca britanicii sa poarte haine produse in Franta, iar in timpul revolutiilor comuniste din secolul XX uniformele au fost folosite pentru a desfiinta distinctiile de clasa sau rasiale.

Moda este un permanent concurs de popularitate, moda haute-couture reprezentand stilul unui mic grup de persoane, cu un anumit gust si autoritate in lumea modei. Persoane instarite, cumparatori ai hainelor de lux, editorii si redactorii magazinelor de moda fac parte la randul lor din Haute Couture. Unele dintre modelele prezentate, scumpe si mai curand artistice decat practice reusesc sa se impuna si sa devina moda, dar cele mai multe raman pe podiumul de defilare.

Moda este dificil de catalogat si mai ales de inteles. Aproape ca nu se stie cum fustele scurte si cizmele purtate de adolescentele din Marea Britanie din anii '60 au ajuns pe podiumurile de prezentare din Paris, sau cum jeansii au devenit atat de populari in intreaga lume, sau cum hip-hopul a depasit strazile din Bronx pentru a ajunge in prezentarile de moda de la Londra sau Milano
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.