Design-ul de moda - arta in fashion

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.54

nivel: Facultate

Nu trebuie confundat designul pieselor strict functionale din componenta imbracamintei cu vestimentatia, deoarece este vorba de cu totul altceva. Piesele din ansamblul imbracamintei trebuie sa fie concepute in functie de solicitarile la care urmeaza sa fie supuse. Toate presupun aportul designerului.

La crearea unui produs trebuie sa se tina seama de diverse principii ,,psihologice"[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Design-ul de moda - arta in fashion

Nu trebuie confundat designul pieselor strict functionale din componenta imbracamintei cu vestimentatia, deoarece este vorba de cu totul altceva. Piesele din ansamblul imbracamintei trebuie sa fie concepute in functie de solicitarile la care urmeaza sa fie supuse. Toate presupun aportul designerului.

La crearea unui produs trebuie sa se tina seama de diverse principii ,,psihologice" si diverse ,,legi" ergonomice.Designul aduce in discutie un sistem de obiecte sau forme, la nivelul carora utilul, poate mai bine spus, functionalul si esteticul ,,fuzioneaza". Fenomenul contemporan al designului se cere inteles exclusiv in conditiile formelor obtinute potrivit unei conceptii clare, in conformitate cu o intentie explicita si pe baza unui proiect riguros intocmit, forme functionale si frumoase totodata posedand autonomie estetica.

Pe piata se pot gasi bunaoara, in cantitati cu mult peste cele strict necesare, diverse produse de acelasi tip, destinate satisfacerii acelorasi trebuinte umane, livrate de catre diferite intreprinderi industriale. Producatorii vor fi interesati fiecare in desfacerea lor. Cum poate fi determinata persoana care intra in magazinul de profil sa prefere produsele unei anumite intreprinderi?

Singurul raspuns care s-a intrevazut la o asemenea intrebare viza sferele esteticului. Intre un obiect functional si alt obiect functional de acelasi tip cumparatorul il va prefera pe cel mai frumos.
Prin urmare, desi controversata, notiunea de design, care nu poate fi izolata de cea de estetic si frumos, poate fi adaptata si la definitii corespunzatoare vestimentatiei, imbracamintei, tinutei, toaletei etc, adica a tot ceea ce tine de produs vestimentar; material, conceptie de model, documentatie tehnica, factori economici, marketing etc.

Desi s-a facut o prezentare sumara a definirii notiunii de estetica cu adaptabilitate la vestimentatie si design corespunzator, se poate aprecia ca premisele unei conlucrari fructuoase intre estetica si psihologie constau in aceea ca atat frumosul, cat si toate fenomenele estetice nu ni se dezvaluie decat in procesul perceptiei senzoriale a realitatii, determinand in noi o anumita reactie emotionala fata de obiectivul la care am descoperit respectiva calitate estetica.

De obicei rezulta ca spre deosebire de toate celelalte calitati ale lumii reale (mecanice, chimice, biologice s.a.m.d.) proprietatile ei estetice nu pot fi intelese fara o cercetare a proceselor psihice ce au loc in constiinta obiectului receptor. Cu alte cuvinte nu putem intelege esenta frumosului fara a determina natura psihica a sentimentului estetic ca atare, avand in vedere totusi exceptionala complexitate a proceselor creative si totala necunoastere a legilor care guverneaza reflectarea psihologiei creatorului in opera sa.

Confortul vestimentar se realizeaza prin culoare, linie, forma.
Teoretic exista 30.000 de nuante coloristice. Institutul tehnologic din Massachusets a demonstrat insa ca ochiul omului nu poate distinge decat 5 pana la 9 nuante ale uneia si aceleiasi culori. Chiar si pentru un ochi normal perceperea nuantelor poate sa fie modificata datorita luminii ca si unor factori fiziologici sau psihologici.

Ochiul copiilor percepe culorile intr-un mod deosebit de ochiul adultilor, deoarece globul ocular nu este inca pe deplin format si ca atare efectul nuantelor este mai redus. Intr-o ambianta coloristica placuta - portocaliul, albastrul deschis, galben - inteligenta si creativitatea copiilor sporesc in mod substantial.

Adultul, in ceea ce priveste culorile, este dornic de nuante mai dulci, mai discrete. In caz contrar se dezvolta oboseala cu influenta negativa asupra randamentului. Culorile prea stridente provoaca migrene sau stari depresive. Culoarea confortabila insotita de o muzica placuta, contribuie la confortul de ansamblu al individului indiferent de imprejurare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.