Desfasurarea Revolutiei de la 1821

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.79

nivel: Liceu

La 28 martie, trupele lui Alexandru Ipsi/antis-au oprit la marginea Capitalei, *n Colentina. Aflandu-se cu "sabia in tara sa" Tudor se opunea intrarii armatelor eteriste in oras, •exprimandu-si hotararea de a-si pastra independenta si libertatea de miscare. intalnirea din 30 martie 1821 cu conducatorul Eteriei a scos in evidenta lipsa de concordanta dintre mijloacele si caile folosite de cat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Desfasurarea Revolutiei de la 1821

La 28 martie, trupele lui Alexandru Ipsi/antis-au oprit la marginea Capitalei, *n Colentina. Aflandu-se cu "sabia in tara sa" Tudor se opunea intrarii armatelor eteriste in oras, •exprimandu-si hotararea de a-si pastra independenta si libertatea de miscare. intalnirea din 30 martie 1821 cu conducatorul Eteriei a scos in evidenta lipsa de concordanta dintre mijloacele si caile folosite de catre cele doua miscari. Tudor1-a atras atentia lui Al. Ipsilanti ca fara sprijinul Rusiei nu va putea ridica steagul luptei antiotomane, iar daca doreste sa o faca sa treaca Dunarea si sa-i infrunte acolo.

in ciuda unor grave divergente, cei doi ajung la un acord, in urma caruia judetele din nord trec sub autoritatea lui Alexandru Ipsilanti, iar Oltenia si judetele de campie sub cea a lui Tudor. in consecinta, primul isi stabileste cartierul general la Targoviste, iar celalalt la Cotroceni. Tudor isi deplaseaza fortele principale, intreprinde unele lucrari de aparare a Capitalei, sporeste efectivul trupelor, carora le mareste capacitatea combativa si disciplina, si duce tratative cu pasalele de la Dunare pentru a evita interventia acestora.

in acelasi timp, recomanda stabilirea de legaturi cu boierii din lasi, ca "la un gand si o unire cu Moldova sa putem castiga deopotriva drepturile acestor principate". Si peste munti, in Transilvania, era asteptat "craiul Tudorut", autoritatile habsbur-gice temandu-se ca duhul razvratirii sa nu-i cuprinda si pe romanii de acolo.
in scurtul timp ai guvernarii sale, preocuparea de capetenie a lui Tudor a fost intarirea capacitatii de aparare a tarii, sporirea numarului oamenilor sub arme si buna lor aprovizionare, in eventualitatea unui conflict militar indelungat.

Boierii retinuti sa-l slujeasca la Bucuresti au primit, de la inceput, insarcinarea sa asigure ordinea in tara, sa stranga bani si sa asigure mijloacele de transport si alimente pentru nevoile ostirii. Desi Capitala tarii era asezata intr-o zona ' proprie apararii si nu dispunea de ziduri si fortificatii el a ocupat Manastirile Kadu-Voda, Mihai-Vodas Mitropolia si a intarit tabara de la Cotroceni.

In concordanta cu programul revolutiei, ori de cate ori a fost sesizat, Tudor actionat ferm atat impotriva actelor de indisciplina ale trupei, cat si a abuzurilor varsite de diversi proprietari funciari, in raporturile lor nemijlocite cu taranii. Dla" i ' aPri'ie 1821 marele vistier era chemat sa usureze claca satelor din ', Dambovitei, iar 5 zile mai tarziu a ordonat sa fie injumatatita darea impusa Olului CretestMIfov.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.