Desertul Sahara

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.93

nivel: Facultate

Clima este tropical-desertica, cu temperaturi medii ridicate (38C), deosebit de fierbinte si uscata; vantul dominant tot timpul anului este vantul Pasat, un vant uscat ce aduce ploi rare. Variatiile mari de temperatura de la zi la noapte au determinat formarea desertului. Iarna, pe timpul noptii temperatura scade pana la -10 grade, pe cand vara atinge in timpul zilei 58 de grade Celsius. Precipit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Desertul Sahara

Clima este tropical-desertica, cu temperaturi medii ridicate (38C), deosebit de fierbinte si uscata; vantul dominant tot timpul anului este vantul Pasat, un vant uscat ce aduce ploi rare. Variatiile mari de temperatura de la zi la noapte au determinat formarea desertului. Iarna, pe timpul noptii temperatura scade pana la -10 grade, pe cand vara atinge in timpul zilei 58 de grade Celsius. Precipitatiile sunt reduse (20-200 mm/an) si amplitudini termice diurne foarte mari (30C in aer si 70C pe sol).

Temperatura medie a lunii ianuarie este de +10C, iar a lunii iulie 35C. Temperatura maxima absoluta a fost inregistrata in septembrie 1922 la Al-'Aziziyah (Libia), iar minima absoluta -18C (pe timp de noapte). Sahara este o regiune endoreica, lipsita de cursuri de apa permanente, reteaua hidrografica fiind reprezentata prin ueduri, care se umplu cu apa in timpul ploilor ocazionale. La fel ca in celelalte deserturi apar si furtunile de praf care constau in vanturi puternice in regiunile aride si semiaride care , prin antrenarea pulberilor in atmosfera , micsoreaza vizibilitatea la mai putin de 1000 de metri .

Furtunile de praf din Sahara isi au originea in apropierea lacului Ciad ; ele traverseaza Africa si Oceanul Atlantic , ajungand pana in Caraibe , datorita acestora Sahara este cel mai mare furnizor de praf pentru atmosfera terestra . Desertul are in general doua tipuri de climat: subtropical uscat in nord si tropical uscat in sud.

Climatul subtropical uscat din nord este cauzat de temperatura constanta ridicata datorata Tropicului Racului, iernile sunt considerate reci pentru conditiile de desert cu o medie de 13 C. Verile sunt foarte fierbinti cu temperatura maxima inregistrata de 58 C. Precipitatiile sunt de aproximativ 76 mm/an. Ele cad indeosebi din decembrie pana in martie, si aproape deloc in mai-iunie. In luna august se inregistreaza cele mai multe furtuni de nisip.

Climatul tropical uscat al regiunii sudice este dat in general de o masa de aer continental stabil si o masa instabila de aer marin. Temperatura medie in aceasta regiune este de 17.5 C. Precipitatiile medii anuale in aceasta zona sunt in general de 5 inch si poate aparea zapada in zonele mai inalte, in zona vestica a regiunii tropicale. Curentul reduce semnificativ precipitatiile si scade temperatura medie crescand umiditatea si probabilitatea de a se inregistra ceata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.