Desertul Gobi

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.09

nivel: Facultate

Referat despre Desertul Gobi
Acest spatiu primeste cantitati reduse de precipitatii: 200-300 mm/an la contactul cu muntii , pana la10-20 mm/an in centru si chiar sub 10 mm/an in zona lacului Lop Nur (Lob Nor). In ciuda acestui fapt, evapotranspiratia este deosebit de ridicata, atingand la Hami,aflat intre Gobi si Takla-Makan, aproximativ 3578 mm/an.In timpul verii cad ploii destul de putine[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Desertul Gobi

Referat despre Desertul Gobi
Acest spatiu primeste cantitati reduse de precipitatii: 200-300 mm/an la contactul cu muntii , pana la10-20 mm/an in centru si chiar sub 10 mm/an in zona lacului Lop Nur (Lob Nor). In ciuda acestui fapt, evapotranspiratia este deosebit de ridicata, atingand la Hami,aflat intre Gobi si Takla-Makan, aproximativ 3578 mm/an.In timpul verii cad ploii destul de putine , care se evapora chiar inainte de a ajunge la sol, temperatura medie in timpul luni iulie ajungand la peste 25oC. Iarna, precipitatiile lipsesc , iar gerul sec dainuie multe luni.

Din acest motiv, in desertul Gobi la fel ca si in alte deserturi, verile sunt excesiv de calduroase si de secetoase, iar iernile friguroase, lipsite de zapada. In astfel de conditii climatice. Primavara izbucnesc furtuni nesanatoase de praf cauzate de curenti de aer rece dinspre Rusia care trec peste Mongolia si sduna praful din tot desertul. Aceste furtuni pot ajunge pina la Beijing. De altfel si muntii inalti din sud creaza un veritabil baraj orografic care opreste influenta musonilor ce aduc ploi bogate.

Particularitatile regimului hidric
Desi, Gobi, este considerat desert, in regiune exista lacuri, cum ar fi lacurile sarate Orog Nuur si Boon Tsagaan Nuur aflate si acestea intr-un process lent de secare. Printre dunele de nisip se găsesc circa 100 de lacuri sărate considerate lacuri sfinte de populația locală, mongolii Torgod. Pe linga lacurile din desert exista si multe izvoare subterane, un produs al activitatii seismic continue, insa in cea mai mare parte a pustiului Gobi, apele curgatoare permanente lipsesc.

Singura exceptie o reprezinta raul Kerulen, care este afluent al fluviului Amur, care isi aduna apele din Muntii Hentiy Nuruu, la est de Ulan Bator, capitala Mongoliei, unde precipitatiile sunt mai bogate (270mm/an), dupa care se indreapta spre nord-est, pe la marginea pustiului. Raul traverseaza pustiul stancos (niste canioane spectaculoase) cu o mare pierdere de apa datorita evaporatiei, doar lacurile din calea sa: Hulun-Nuur si Buyr-Nuur asigurand supravietuirea. De altfel, lacurile sunt numeroase, alimentate mai ales din ape freatice de adancime: Gaxun Nur, Sogo Nur, Jartai Yanchi, Dalai Nur, Qagan Nur etc

Particularitatile regimului edafic
Relieful desertului Gobi este neted, arid si golas. Lipsa apei in desert ar însemna ca solul conține foarte puține materii organice. si este firesc să se presupună că solul este infertil. Acest lucru nu este
caz, cu toate acestea. Deșertul solurile sunt printre cele mai fertile din toate solurilor. Acest lucru se datorează faptului că nu există ploaie insuficiente pentru a spăla substanțe nutritive solubile

În regiunea de vest a deșertului se întîlnesc dune de nisip ce ating o înălțime de 400 m (cele mai înalte dune de nisip din lume) . Avind o clima uscata, astfel solurile se dezvolta foarte lent. Lipsa de umiditate foarte mult încetinește eliberarea de minerale, iar climatul uscat practice ii rareste vegetație. Exista mai multe fosile de animale decit de plante descompunerea este mai lenta. Atunci când ploua cea mai mare parte a apei se scurge provocind eroziunea si au loc acumulari de sare,argila s.a.

Biodiversitatea
In conditiile extreme care sunt vegetatia si lumea animal este mult mai saraca. Cea mai mare parte a desertului este acoperita cu arbusti si ierburi, insa exista portiuni unde predomina dunele de nisip.

Flora
Vegetatia lemnoasa este foarte rara, citiva pomi crescand doar in lungul albiilor uscate de pe versantii sudici si sud-estici ai muntilor golasi din zona nordica a desertului Gobi. Chiar daca astazi apele de suprafata au disparut , tufisurile de tamarix, ulmii sau plopii amintesc de vechile cursuri de apa. In locurile in care apa freatica este foarte aproape de suprafata, arborii si arbustii se inmultesc, formand adesea oaze de vegetatie. Datorita uscaciunii si pustietatii se gaseste doar un pom la fiecare 500 de km.

Aici flora este reprezentata de rogozuri ca Carex hostii, Carex pachystylis, Carex physodes, prin graminee ca Poa bulbosa, Aristida karelini si unele terofite efemere ca Erophila verna, Holosteum umbellatum, Lepidium perfoliatum. Pe unele locuri se mai pot intilni si grupuri de arbusti care ating inaltimea de 3-4 m ca Haloxylon persicum, de Caligonum sp. si Ephedra alata.

Fauna
Odata cu secarea treptata a surselor de apa si a secetelor successive este amenintata si supravetuirea animalelor salbatice specific zonei. In acest desert mai supravetuiesc camila cu doua cocoase, dincare au ramas in salbaticie doar 400 de exemplare, Argalul de Gobi (o speci de oaie, pe cale de disparitie), capra ibex si gazela cu coada neagra, sau persona. Pe linga speciile mai deosebite de animale salbatice din desertul Gobi, exista si 92 de specii de pasari, dintre care aproape toate sunt migratoare, 14 specii de reptile, majoritatea sopirle si 47 specii de mamnifere, printer care se numara rozatoare mici, precum hamster, sobolani, soareci saritori de desert si soareci de cimp. Probabil ca cel mai spectaculos si mai rar intilnit dintre animalele desertului este ibrisul, numit si leopardul zapezilor, o specie pe cale de disparitie care traieste in regiunile muntoase din provincial Gov Altai.

Pentru a proteja nu doar fauna desertului dar si pentru conservarea florei si unicitatea desertului Gobi, o buna parte a acetuia a fost declarata parc national inca in 1778. Parcul national Gobi a fost prima rezervatie naturala din lume avind o suprafata de peste 5 milioane de hectare, si este cel mai mare parc din Asia(ca si desertul in genere) si al doilea dupa marime in lume. O treime din suprafata Mongoliei este protejata si aproape jumatate din suprafata protejata face parte din Parcul National Gobi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.