Desertul Arizona

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.73

nivel: Liceu

. Solul ajunge la o incalzire exterma, vantul bantuie puternic, iar sub cerul limpede, fara nori, lumina este de intensitate mare, completand conditiile grele pentru existenta vegetatiei si a faunei. In acest mediu de viata arid, vegetatia este xerofila, rara si distantata. Plantele au adaptari caracteristice: radacini foarte lungi si dezvoltate, tulpini reduse, cu ramuri subtiri sau transformate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Desertul Arizona

. Solul ajunge la o incalzire exterma, vantul bantuie puternic, iar sub cerul limpede, fara nori, lumina este de intensitate mare, completand conditiile grele pentru existenta vegetatiei si a faunei. In acest mediu de viata arid, vegetatia este xerofila, rara si distantata. Plantele au adaptari caracteristice: radacini foarte lungi si dezvoltate, tulpini reduse, cu ramuri subtiri sau transformate in spini; frunzele lipsesc sau au forma de tepi. Dupa ploi exista o flora actuala, pluviala, efemera; plantele incoltesc, infloresc si dispar repede. Totusi, unele plante sunt adapatate si rezista la viata pe intinderile de nisip ale pustiului.

Solurile sunt cenusii si rosii de desert foarte sarace in humus sau lipsite in totalitate de acesta. Procesele specifice sunt salinizarea si calcizarea, fiind foarte frecvente crustele de sare sau calcar. Multe animale mici, cum ar fi viermii, insectele si paianjenii, traiesc, se hranesc si isi depun ouale in solul desertului.
In desertul Arizona vegetatia cea mai specifica o constituie lumea cactusilor. Acestia cresc pe stanci, printre pietre, chiar si prin locurile unde solul vegetal lipseste complet. Infatisarea cu total bizara a acestor plante rezulta din modificarile profunde ale tulpinilor si frunzelor, petrecute intr-un lung proces de adaptare la conditiile pentru viata ,in aceste tinuturi.

Cactusii au ajuns sa scada suprafata de evaporare a apei prin formele ciudate ale tulpinii: sfere, cilindri, coloane, unele doar spre varf cu cateva brate, ca ale unui candelabru urias. Astfel se realizeaza maximum de volum cu minimum de suprafata. In lupta impotriva uscaciunii, tulpinele prezinta santuri, creste, mameloane si pori. Frunzele ca rezultat al adaptarii plantelor la ceste conditii,

s-au transformat in spini, ace sau tepi. Rolul asimilator al frunzelor il indeplineste tulpina verde, suculenta, puternic dezvoltata, cu tesuturi acvifere ce contin acizi si gome care pot pastra o cantitate considerabila de apa acumulata in timpul scurt al ploilor. Impotriva caldurii excesive, cactusii se apara prin refectarea razelor solare care cad pe suprafata lucioasa a tulpinilor. Cactusii prezinta contrastele cele mai izbitoare din lumea plantelor. Tulpinile lor golase, aproape diforme, lipsite de frunze sub zala de tepi, in perioada infloririi se acopera deodata cu o podoaba de flori.

Inflorirea, care dureaza o zi, o noapte sau cateva ore, este o adevarata explozie a sute de flori. Ele sunt asemanatoare cu florile de nufar, au culori de o frumusete stralucitoare si emana un parfum placut si puternic. La unele specii, fructele sunt hranitoare si gustoase.
In peisajul deserturilor americane domina multe specii de cactusi: cactusul saguaro, cactusul Smochina de Babaria care este dulce de mancat, dar nu si de cules, arborele yucca care seamana foarte mult cu cactusii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.