Desertificarea

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.72

nivel: Facultate

Desi imbraca forme multiple, desertificarea comporta in mod obisnuit urmatoarele caracteristici esentiale:diminuarea suprafetelor de sol acoperite cu vegetatie;cresterea albedoului suprafetei active, deoarece solul nisipos sau argilos lipsit de vegetatie are culoare mai deschisa si deci reflecta radiatia solara mai mult decat cea mai mare parte a plantelor;pierderea considerabila, adesea definitiv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Desertificarea

Desi imbraca forme multiple, desertificarea comporta in mod obisnuit urmatoarele caracteristici esentiale:diminuarea suprafetelor de sol acoperite cu vegetatie;cresterea albedoului suprafetei active, deoarece solul nisipos sau argilos lipsit de vegetatie are culoare mai deschisa si deci reflecta radiatia solara mai mult decat cea mai mare parte a plantelor;pierderea considerabila, adesea definitiva, a plantelor persistente(arbori si arbusti).

Exodarea si saracirea extrema a solurilor → vantul antreneaza particulele si mineralele cele mai usoare, lasand humusul si carbonul care se oxideaza rapid. Ploile rare, dar violente provoaca o eroziune puternica prin siroire si ravenare, materialul transportat fiind acumulat in fundul vailor sau in bazine.

Zonele uscate ocupa aproximativ 40-41% din suprafata terestra a Pamantului. S-a estimat ca unele 10-20% din zonele uscate sunt deja degradate, suprafata totala afectata de fenomenul de desertificare fiind intre 6 si 12 milioane de kilometri patrati, ca aproximativ 1-6% din locuitorii din zonele uscate traiesc in zone desertificate.
Sahara in prezent se extinde spre sud, la o rata de pana la 48 de kilometri pe an.

Desertificarea este o problema de anvergura mondiala pentru rezolvarea careia, intregii lumi "i-ar trebui 20 de ani de eforturi concentrate, cu un cost de 4.3 mld de $ annual". O suma importanta desigur, dar omenirea pierde in prezent, prin ofensiva desertificarii, 26 mld de $/an, fara a vorbi de alte consecinte pe termen lung.

Fata de intensitatea si amploarea desertificarii, eforturile depuse, pentru oprirea acestui proces prin proiecte nationale si internationale sunt mult prea mici si au fost calificate adesea drept "un esec spectacular". Printre putinele reusite s-a numarat procesul de reimpadurire din Vl Majia( Niger), unde pe o suprafata de 5000 de acri au fost plantate randuri duble de arbori, care au diminuat substantial erodarea eoliana a solului in sezonul uscat si au impiedicat distrugerea recoltelor de catre vanturile din directie opusa a sezonului ploios.

Daca avem in vedere masurile intreprinse pana in prezent si rezultatele lor concrete, optimismul in aceasta privinta trebuie sa fie cat se poate de prudent. OMMa elaborat un Plan de actiunecuprinzand aspectele meteorologice, climatologice si hidrologice ale luptei contra desertificarii, plan care se bazeaza pe 4 principii fundamentale:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.