Descriptio re-scriptio Moldaviae

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Ca teritoriu distinct, Moldova este rezultatul unui proces firesc de cristalizare a unei organizatii statale stabile. Fara a intra in detaliile istorice ale acestui proces, teritorialitatea sa este in afara oricarei indoieli. Faptul ca la est de Carpati, intr-un spatiu delimitat de Ceremus, Nistru, Marea Neagra, Dunare si Carpatii Orientali s-a format intre secolele XIV-XVIII o constructie sociala[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Descriptio re-scriptio Moldaviae

Ca teritoriu distinct, Moldova este rezultatul unui proces firesc de cristalizare a unei organizatii statale stabile. Fara a intra in detaliile istorice ale acestui proces, teritorialitatea sa este in afara oricarei indoieli. Faptul ca la est de Carpati, intr-un spatiu delimitat de Ceremus, Nistru, Marea Neagra, Dunare si Carpatii Orientali s-a format intre secolele XIV-XVIII o constructie sociala complexa, de o remarcabila unitate culturala, este o realitate care nu poate fi eludata.

Considerata de multe ori marginala, nesemnificativa in contextul european al epocii (vezi majoritatea atlaselor occidentale de specialitate), Tara Moldovei a fost una din piesele de baza ale constructiei statale romanesti, care in context european conteaza drept una din principalele tari ale Europei Central-Estice. Marginalitatea resimtita in toate notele referitoare la Moldova sau la diviziunile acesteia, in marile lucrari enciclopedice, de larga circulatie, este injusta si cred ca este de datoria noastra sa prezentam celorlalti o viziune mai ampla si in orice caz mai obiectiva asupra realitatii teritoriale moldovenesti, capabila sa faca fata numeroaselor confuzii, de cele mai multe ori voite si aflate in slujba unor interese greu de explicitat.

O prima chestiune ar fi aceea a extinderii teritoriale a Moldovei. Mai avem oare dreptul sa acoperim sub acest nume intreg spatiul Moldovei istorice, inteleasa in forma pe care o prezenta insusi Cantemir, cu cele trei diviziuni traditionale -Tara de Sus, Tara de Jos si Basarabia-? Astfel, cu cei 96 385 kmp si aproximativ 10 milioane locuitori, dintre care peste 80% sunt romani, acest spatiu pare a fi "ideal" pentru cristalizarea unei "euroregiuni" eficiente economic si relativ unitare sub aspect cultural.

O a doua chestiune se refera la legitimitatea arogarii unor atribute statale, cu tot ceea ce decurge din aceasta, de catre o portiune a acestui spatiu, care reprezinta doar o treime din total si inglobeaza pe deasupra o parte din teritoriul unei entitati regionale controversate si oarecum artificiale precum este Transnistria? Apoi, putem fi complet indiferenti la divizarea arbitrara a Moldovei, explicabila istoriceste si acceptabila pana la urma la nivel politic dar inadmisibila pe plan cultural? In plus, care trebuie sa fie raporturile intre Moldova ca ansamblu istorico-geografic si fragmentele astfel rezultate, in discursul cotidian sau in cel stiintific?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.