Descrierea pricipalelor tehnici si strategii bazate pe paradox

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.96

nivel: Facultate

H a r e - M u s t i n (1975) a utilizat urmatoarea strategie cu un copil de 4 ani care prezenta crize de afect: copilului i s-a spus ca poate continua sa aiba crizele respective, dar numai intr-un loc special din casa. fn sedintele urmatoare copilul singur a stabilit momentul din zi cand va avea exploziile sale de furie. Dupa a treia sedinta, crizele s-au redus simtitor. Terapeutul si-a exAZprimat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Descrierea pricipalelor tehnici si strategii bazate pe paradox

H a r e - M u s t i n (1975) a utilizat urmatoarea strategie cu un copil de 4 ani care prezenta crize de afect: copilului i s-a spus ca poate continua sa aiba crizele respective, dar numai intr-un loc special din casa. fn sedintele urmatoare copilul singur a stabilit momentul din zi cand va avea exploziile sale de furie. Dupa a treia sedinta, crizele s-au redus simtitor. Terapeutul si-a exAZprimat ingrijorarea in legatura cu reducerea crizelor si a cerut copilului sa fixeze pentru saptamana viitoare o zi cand va face criza.

Dupa scurt timp, copilul a renuntat total la crize. P a I a z z o I i sa. (1978 b) a pus la punct tehnica denumita "prescriere ritualizata", tehnica utilizata in familiile unde pacientii sunt copii. Modelul prescriptiei ritualizate este urmatorul: fn zilele de marti, joi si sambata, incepand de maine si pana la sedinta viitoare, intre orele X si Y, cand toata familia e acasa, indiferent ce face pacientul Z (se mentioneaza comportamentul simptomatic), numai tatal va hotara ce e de facut cu copilul, mama comportandu-se ca si cum nu ar fi prezenta.

in zilele de luni, miercuri si vineri, numai mama va avea dreptul sa reactioneze la comportamentul copilului Z. Duminica toata lumea trebuie sa se comporte in mod spontan. Fiecare partener trebuie sa inregistreze greselile celuilalt. Atunci cand acest lucru este posibil chiar copilul poate fi cel care noteaza greselile parintilor in comportamentul fata de el.

Prescrierea simptomului se poate realiza in legatura cu anumite repere de timp, evenimente interne sau actiuni ale celorlalti. O forma cunoscuta este "programarea simptomelor" (Newton, 1968) care implica stabilirea unui timp si a unei durate cand simptomul trebuie sa se manifeste.Franarea (retinerea).in cursul unei terapii se asteapta ca terapeutul sa fie suportiv. Acest tip de abordare poate duce la dependenta exagerata a pacientului fata de terapeut. Cand sunt semne ca nu se mai produce nici o modificare, terapia trebuie terminata.

Franarea este o tehnica pentru a evita problemele de mai sus. Mesajul de franare (retinere) are textul urmator (Rohrabaugh s.a., 1977): "pentru a te schimba, ramai acelasi, sau renunta!".Tehnicile de franare pot fi utilizate in diverse momente ale desfasurarii terapiei pentru a faciAZlita sau mentine schimbarile deja obtinute.

5. Inhibarea sau interzicerea schimbarii. Este o metoda care da rezultate mai ales cu subiectii rezistenti la schimbare. Inhibarea schimbarii se realizeaza prin instructiuni de genul: "nu te modifica mai repede decat poti", sau "poti sa te schimbi, dar fa-o incet si cu prudenta!".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.