Descriere introductiva a regiunii Oltenia

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.74

nivel: Liceu

In cadrul Programului Phare CBC 2004, este finantat un proiect de infrastructura, cu finantare europeana in valoare de 3.000.000 Euro, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Dolj, avand ca obiectiv modernizarea infrastructurii rutiere de legatura Rast - Lom prin reabilitarea infrastructurii locale (drumul 561D Giubega - Bailesti - Rast), a portului Rast si a facilitatilor portuare astfel inc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Descriere introductiva a regiunii Oltenia

In cadrul Programului Phare CBC 2004, este finantat un proiect de infrastructura, cu finantare europeana in valoare de 3.000.000 Euro, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Dolj, avand ca obiectiv modernizarea infrastructurii rutiere de legatura Rast - Lom prin reabilitarea infrastructurii locale (drumul 561D Giubega - Bailesti - Rast), a portului Rast si a facilitatilor portuare astfel incat portul Rast sa devina operational si sa permita libera miscare a persoanelor, bunurilor si serviciilor in zona transfrontaliera.

Muntii Carpati si Impactul asupra Reliefului. Ca si Dunarea, Muntii Carpati (incadrand regiunea la Nord si Vest) reprezinta o bariera naturala intre Oltenia si celelalte doua regiuni (Centru si Vest). Tranzitul spre Transilvania (regiunea Centru) se desfasoara prin doua trecatori (Lainici - Valea Jiului si Turnu Rosu - Valea Oltului). Dintre acestea, doar ultima permite un trafic oarecum fluid intre cele doua regiuni, datorita configuratiei dificile a reliefului in zona Valea Jiului. Tranzitul spre Regiunea Vest (Banat) se face prin defileul Dunarii (Portile de Fier).

Ca urmare, tranzitul rutier este relativ dificil pe axele N-S si V-E. Relieful regiunii ofera un profil diversificat in ceea ce priveste altitudinea: la Sud Campia Dunarii - altitudine 50 m, la Nord si la Vest Muntii Carpati - altitudine maxima pe teritoriul regiunii aproximativ 2400m, pe o distanta de circa 200 km diferenta de nivel fiind semnificativa.

Repartitia teritoriala dupa formele de relief ofera o imagine relativ echilibrata cuprinzand munti, campii, dealuri si podisuri. Muntii, bogati in resurse (dintre care carbunele si lemnul in special) au favorizat dezvoltarea mineritului si exploatarile silvice. Industria miniera a cauzat probleme majore de mediu, si restructurarea sa recenta a dus la tensiuni sociale severe - zonele miniere au reprezentat din 1989 principalele surse de tulburari sociale grave in Romania - si la somaj.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.