Descompunerea termica a hidrocarburilor

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Din 100 moli de butan care se descompun, 48 urmeaza calea 1, 36 calea 2 si 16 calea 3. Dupa cum se vede, in conditiile de mai sus, reactia care preAZdomina este "demetanarea". Din asemenea reactii provin marile cantitati de metan care se gasesc in gazele de cracare industriala a hidrocarburilor. La alcanii mai mari, ruperea legaturilor C-C se face in orice loc al moleculei la intamplare, asa ca se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Descompunerea termica a hidrocarburilor

Din 100 moli de butan care se descompun, 48 urmeaza calea 1, 36 calea 2 si 16 calea 3. Dupa cum se vede, in conditiile de mai sus, reactia care preAZdomina este "demetanarea". Din asemenea reactii provin marile cantitati de metan care se gasesc in gazele de cracare industriala a hidrocarburilor. La alcanii mai mari, ruperea legaturilor C-C se face in orice loc al moleculei la intamplare, asa ca se obtine un amestec complex de alcani si alchene mai mici.

Reactia de dehidrogenare joaca un rol important numai la descompuAZnerea termica a alcanilor inferiori. Ea este reactia principala la etan, se proAZduce intr-o proportie de 35-39% la propan, la 16% la butan, si merge scaAZzand la alcanii superiori. Dupa cum se vede, reactiile acestea sunt aproximativ independente de numarul de atomi de carbon din molecula (pentru alcani cu molecule peste C4). Ambele reactii au entalpii libere pozitive la temperaturi joase si sunt deci termodinamic "imposibile" la aceste temperaturi.

Din punct de vedere termodinamic, cracarea este favorizata fata de dehidrogenare caci, pentru cracare, entalpia libera G = 0 la 270C si devine negativa peste aceasta temperatura, in timp ce pentru dehidrogenare G = 0 abia la 622C. Aceasta prevedere a teoriei se verifica experiAZmental pentru alcanii superiori, care se cracheaza practic fara dehidrogenare; dupa cum s-a vazut insa mai sus, la alcanii inferiori, pana la C4, dehidrogenarea (in reactie omogena, necatalizata, in faza gazoasa) joaca un rol important.

Metanul fiind mult mai stabil decat celelalte hidrocarburi, se prevede, din consideratii termodinamice, ca vor fi favorizate reactiile de demetanare:Formarea alchenelor si a hidrocarburilor aromatice. In practica, piroliza alcanilor nu se limiteaza la reactiile primare de mai sus, ci alcanii si mai ales alchenele, rezultate din aceste reactii primare, sufera, la randul lor, alte transformari.
In transformarile pe care le sufera alchenele sub actiunea caldurii se produc ruperi care, mai ales la alchenele superioare, sunt asemanatoare cu ale alcanilor. Ruperile au ca rezultat formarea de alchene mai mici si mai ales de etena, care este produsul cel mai important cantitativ, atat la piroliza alcheAZnelor, cit si la piroliza secundara a alcanilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.