Descentralizarea sistemului de invatamant preuniversitar

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.70

nivel: Facultate

Ca urmare, ceea ce generic se numeste "descentralizare" reprezinta, pentru fiecare societate si sistem scolar in parte, un aliaj sui generis, de centralizare, deconcentrare si descentralizare, neexistand, in lume, doua sisteme de invatamant identice in aceasta privinta. Deci, modelul de descentralizare trebuie construit, negociat, rezultatul fiind un compromis intre nevoile si aspiratiile tuturor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Descentralizarea sistemului de invatamant preuniversitar

Ca urmare, ceea ce generic se numeste "descentralizare" reprezinta, pentru fiecare societate si sistem scolar in parte, un aliaj sui generis, de centralizare, deconcentrare si descentralizare, neexistand, in lume, doua sisteme de invatamant identice in aceasta privinta. Deci, modelul de descentralizare trebuie construit, negociat, rezultatul fiind un compromis intre nevoile si aspiratiile tuturor grupurilor cu interese in educatie: cadre didactice, elevi, parinti, administratia publica centrala, regionala si locala, angajatorii si asociatiile patronale, organizatiile profesionale si sindicale, institutiile de invatamant si de cercetare, societatea civila - in special organizatiile nonguvernamentale etc.

Ca urmare, dezbaterea publica este absolut necesara iar modelul rezultat va fi , cu certitudine, unic. In afara intereselor si nevoilor partilor interesate, modelul de descentralizare mai depinde de: "Filosofia" mangeriala relativa la controlul in organizatie - factorii culturali privind "distanta fata de putere", de exemplu, determina gradul de "incredere" care se poate acorda subordonatilor deci si autonomia in luarea deciziilor. In invatamantul romanesc, centrat puternic pe ierarhie, procesul de descentralizare ar putea intalni bariere culturale: cultura dominanta nu este a negocierii si a participarii la deciziei ci a comenzii, a controlului si a obedientei fata de sefi.

Istoria, cultura si experienta organizatiei respective - de exemplu, traditia indelungata si a centralismului face dificil procesul de descentralizare. Capacitatea de prelucrare a informatiei - daca sistemul, in intregul lui, si, mai ales, nivelurile ierarhice superioare, au capacitatea de a prelucra in timp real informatia necesara, se tinde spre centralizare si spre reducerea autonomiei subcomponentelor. Deoarece acest lucru este tot mai dificil, descentralizarea si, odata cu ea, autonomizarea unitatilor scolare devin optiuni pertinente. Mediul concurential sau nu - mediul puternic concurential impune un control mai strans, deci centralizarea.

Nevoia de inovatie si de schimbare - in conditii in care inovatia si schimbarea sunt necesare, sunt recomandate structurile descentralizate si autonomizarea subcomponentelor organizationale, intrucat structurile masive si centralizate sunt inerte, deci se pot schimba extrem de greu, intr-un timp indelungat si cu eforturi considerabile. Nivelul calificarii membrilor organizatiei - un nivel superior de profesionalizare a personalului impune descentralizarea. De altfel, una din caracteristicile mediilor profesioniste este tocmai autonomia decizionala sporita.

Marimea organizatiei - organizatiile foarte mari, cum ar fi sistemele scolare, trebuie descentralizate, subcomponentele capatand autoritate sporita de decizie, intrucat devin neguvernabile: fie sunt create prea multe niveluri ierarhice iar informatia si deciziile circula extrem de greu, fie creste numarul de unitati subordonate pentru fiecare unitate de comanda, dincolo de capacitatea manageriala reala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.