Desavarsirea unitatii nationale a statului roman

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

In ciuda impunerii pacii umilitoare de la Bucuresti din 1918, si a prezentei trupelor straine pe o mare parte a teritoriului national, Romania, redusa teritorial la Moldova, prin retragerea armatei si autoritatilor, continua sa existe ca stat de sine statator. in conditiile in care, in 1918, pe fronturile de lupta Puterile Centrale inregistrau infrangeri categorice, imperiile multinationale, si in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Desavarsirea unitatii nationale a statului roman

In ciuda impunerii pacii umilitoare de la Bucuresti din 1918, si a prezentei trupelor straine pe o mare parte a teritoriului national, Romania, redusa teritorial la Moldova, prin retragerea armatei si autoritatilor, continua sa existe ca stat de sine statator. in conditiile in care, in 1918, pe fronturile de lupta Puterile Centrale inregistrau infrangeri categorice, imperiile multinationale, si in primul rand Austro-Ungaria, s-au prabusit sub actiunea unui avant revolutionar de proportii, popoarele aflate sub dominatie straina dorind sa-si decida singure soarta.

Paralel cu lupta politico-diplomatica si militara a Romaniei pentru supravietuire, s-a desfasurat lupta romanilor din provinciile aflate sub stapanire straina pentru libertate nationala. Acestia au hotarat, intr-un cadru democratic reprezentat de adunarile populare si printr-o consultare larga a maselor populare, sa se uneasca cu Tara. Deplasarea armatei romane in provincii s-a facut doar la chemarea organelor reprezentative ale populatiei romanesti si numai atunci cand hotararea unanim aprobata a populatiei majoritare a fost pusa in pericol de vreo posibila interventie armata straina. Se incheia, astfel, un proces legic prin care romanii s-au reunit in limitele unuia si aceluiasi stat national.

Unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Romania - act cu caracter democratic si plebiscitar, prima provincie care s-a unit cu pa-tria-mama >a fost Basarabia. Aceasta a survenit pe fondul dezmembrarii Imperiului Rus, odata cu proclamarea, principiului autodeterminarii pana la despartirea de statul multinational in care au fost inglobate. in 1917 s-a constituit in provincie Partidul National Moldovean, ce a coordonat miscarea de eliberare "ationala. in acelasi an a aparut, la Chisinau, ziarul "CuvantMoldovenesc".

Cu prilejul Congresului ostasilor moldoveni de la Chisinau, din 25 septembrie/8 octombrie 1917, s-a constituit un organ reprezentativ numit Sfatul tarii. Ca for coordonator al sau a fost format Consiliul Directorilor. Acesta a anuntat autonomia Basarabiei. Presedinte al sau a fost ales loan Inculet. in conditiile primejdiei reprezentate de pretentiile Ucrainei de a anexa teritoriul dintre Prut si Nistru si folosindu-se de prevederile Declaratiei drepturilor popoarelor din Rusia, in decembrie 1917 s-a proclamat Republica Democratica Moldoveneasca.

Tulburarile provocate de bolsevici in Moldova, in conditiile destramarii unitatilor militare ruse o data cu lovitura de stat bolsevica din 25 octombrie/7 noiembrie 1917, pericolul intreruperii legaturilor intre guAZvernul de la lasi si serviciile romanesti dislocate, prin refugiu, in sudul Rusiei, au creat noi agitatii in Basarabia. Consiliul Directorilor a cerut sprijinul armatei romane, care a patruns, in aceste conditii, in provincie. La 13/26 ianuarie 1918, guvernul Rusiei sovietice a intrerupt, prin urmare, relatiile diplomatice cu Romania.

in ianuarie 1918 si-a proclamat independenta Ucraina. Complet izolata, Republica Moldoveneasca si-a proclamat, la randul sau, la 4 februarie 1918, independenta. La 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul tarii, care cuprindea reprezenAZtanti ai tuturor nationalitatilor - 138 deputati - a adoptat, cu majoritate de voturi, hotararea Sasarabie/'de a se uni cu Romania.

Desfasurarea primei conflagratii mondiale a adancit si criza de structura a regimului dualist austro-ungar si a impus rezolvarea situatiei provinciilor locuite de catre romani, si anume, Bucovina si Transilvania. Bucovina a fost teatru de razboi, numerosi tineri fiind inrolati in armata austro-ungara, ceea ce a agravat suferintele locuitorilor sai. Totodata, ea a constituit un subiect al planurilor Vienei in incercarea de reorganizare a Imperiului pe baze federale. Lupta nationala s-a radicalizat in provincie, in conditiile infrangerilor suferite de Puterile Centrale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.