Deprecierea activelor

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Introducere

1. Acest Standard (" lAS 36") recomanda contabilizarea si prezentarea informatiilor referitoare la deprecierea tuturor activelor. El inlocuieste cerintele pentru stabilirea caracterului de recuperabilitate al unui activ si pentru recunoasterea pierderilor din depreciere care au fost incluse in:

(a) IAS 16 (revizuit 1993), Imobilizari corporale (a se vede[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Deprecierea activelor

Introducere

1. Acest Standard (" lAS 36") recomanda contabilizarea si prezentarea informatiilor referitoare la deprecierea tuturor activelor. El inlocuieste cerintele pentru stabilirea caracterului de recuperabilitate al unui activ si pentru recunoasterea pierderilor din depreciere care au fost incluse in:

(a) IAS 16 (revizuit 1993), Imobilizari corporale (a se vedea IAS 16 (revizuit 1998));
(b) IAS 22 (revizuit 1993), Combinari de intreprinderi (a se vedea IAS 22 (revizuit 1998));
(c) IAS 28 (reformulat 1994), Contabilitatea investitiilor in intreprinderi asociate (a se vedea IAS 28 (revizuit 1998)); si
(d) IAS 31 (reformulat 1994), Raportarea financiara a intereselor in asocierile in participatie (a se vedea IAS 31 (revizuit 1998)).
Schimbarile majore fata de cerintele si explicatiile anterioare ale principiilor din IAS 36 sunt prevazute separat in Baza pentru Concluzii.

2. IAS 36 nu acopera deprecierea stocurilor, a creantelor privind impozitul amanat, a activelor rezultate din contracte de constructii, a activelor rezultate din beneficiile angajatilor sau a celor mai multe din activele financiare.
3. IAS 36 cere ca valoarea recuperabila a unui activ sa fie estimata ori de cate ori exista un indiciu ca activul poate fi depreciat. In cazuri specifice, Standardul International de Contabilitate aplicabil unui activ poate include cerinte referitoare la revizuirile suplimentare. De exemplu, IAS 38, Active necorporale, si IAS 22 (revizuit 1998), Combinari de intreprinderi, impun ca valoarea recuperabila a activelor necorporale si a fondului comercial care sunt amortizate de-a lungul unei perioade mai mari de 20 de ani sa fie estimate anual.

4. LAS 36 impune ca pierderea din depreciere sa fie recunoscuta (un activ este depreciat) ori de cate ori valoarea contabila a unui activ depaseste valoarea sa recuperabila. O pierdere din depreciere trebuie recunoscuta in contul de profit si pierdere pentru acele active inregistrate la cost si tratata ca o reducere din reevaluare pentru acele active inregistrate la valoarea de reevaluare.

5. IAS 36 impune ca valoarea recuperabila sa fie evaluata la maximul dintre pretul net de vanzare si valoarea de utilizare:
(a) pretul net de vanzare este valoarea ce se poate obtine din vanzarea unui activ de bunavoie, intre parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii in care pretul este determinat obiectiv, dupa scaderea oricaror costuri directe de cedare aferente; si
(b) valoarea de utilizare este valoarea actualizata a fluxurilor viitoare de numerar estimate, care se asteapta sa fie generate din utilizarea continua a unui activ si din cedarea acestuia la sfarsitul duratei sale de viata utila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.