Depozite de gunoaie si sursele de apa din Valea Calugareasca

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.73

nivel: Liceu

Vintila Mihaiescu, intr-un amplu studiu, analizeaza zona subcarpatica, aducand informatii de stricta specialitate, din care deducem specificul peisajului deluros in care se situeaza si comuna Valea Calugareasca. Intre Teleajen si Slanicul Buzaului, se intind subcarpatii Buzaului si Cricovul Sarat.

“In estul Teleajenului apar unitati de relief si de peisaj care difera de cele [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Depozite de gunoaie si sursele de apa din Valea Calugareasca

Vintila Mihaiescu, intr-un amplu studiu, analizeaza zona subcarpatica, aducand informatii de stricta specialitate, din care deducem specificul peisajului deluros in care se situeaza si comuna Valea Calugareasca. Intre Teleajen si Slanicul Buzaului, se intind subcarpatii Buzaului si Cricovul Sarat.

“In estul Teleajenului apar unitati de relief si de peisaj care difera de cele din vestul acestei vai si care justifica deosebirea, in continuare a celui sector, pe care il cuprindem sub numele de Subcarpatii Buzaului, pentru ca evolutia lui morfologica a avut loc, in cea mai mare parte, in cadrul bazinului respectiv. Aici exista totusi o regiune de tranzitie pe care cu greu o putem repartiza fie bazinului din vest, fie celui din est. Este sectorul subcarpatic dezvoltat in bazinul Cricovului Sarat.

Pe stanga vaii Teleajanului, intre satele Magurele si Bucov se ridica brusc, pana la 400 m altitudine absoluta ( fata de peste 200 de metri nivelul luncii Teleajenului) micul podis , usor bombat al Bucovului. El se afla in prelungirea spre est a Magurii Tintea tot de peste 400 de m altitudine absoluta si corespunde ultimului fascicul de cute precarpatice spre campie (anticlimatul Boldestilor, coborat axial dincolo de Teleajen si anticlimatul Dosurile, care se afunda spre vest sub Campia Ploiestilor).

Despartite printr-un sinclinal larg, urmat de cursul superior al raului Bucovel, cele doua anticlinale bombeaza usor un sector al platformei marginale piemontane (in coltul sud-estic se pastreaza pietrisuri villafranchiene) care intregeste pe o distanta de aproximativ 10 km seria unitatilor structurale caracteristice Subcarpatiilor Muntii Centrale. In estul Teleajenului, asadar se termina aria de coborare maxima din sudul Subcarpatiilor Prahovei.”

In aceasta zona este situate Podisul Bucovelului. Deformat de miscarile tectonice cuaternare, acesta ramane totusi “ca o mica individualitate strcturala, originala din punct de vedere morfologic si geografic, inconjurata de depresiuni tectonice; in vest, lasarea axiala spre bazinul Ploiestilor, in sud, aria de subsidenta care se accentueaza spre nord-est spre Siretul de jos, in nord, Depresiunea sinclinara a Podenilor cu cele doua terase ale Teleajanului, din vremea cand acesta deflua spre Cricovul de astazi, iar in est valea tranversala a Cricovului Sarat, mult stramta la trecerea de-a curmezisului ultimului anticlinal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.